Gemeente Zwijndrecht

Financiële positie

`Stadscentrum, veiligheid, regionalisering en sociale structuur zijn speerpunten'
Op 8 november heeft de gemeenteraad ingestemd met de begroting. De begroting vormt de concrete vertaalslag van voorstellen die zijn neergelegd in de voorjaarsnota 2001.

De begroting van volgend jaar laat een overschot zien van bijna een half miljoen gulden. Voor 2003 wordt een overschot van ruim 50.000 gulden verwacht en voor het jaar erop 1,2 miljoen gulden. Het overschot betekent echter ook dat er forse investeringen nodig zijn om Zwijndrecht te ontwikkelen tot een vitale stad. Het college van Burgemeester en Wethouders vindt dat er komend jaar extra aandacht en geld moet zijn voor de verdere ontwikkeling van het stadscentrum, veiligheid en de versterking van de regio. Bovendien moet de aandacht ook uitgaan naar de sociale structuur. Om het sociale gezicht op diverse onderdelen te versterken wordt er geïnvesteerd in projecten op het gebied van opvoedingsondersteuning (Home Start), vluchtelingenbeleid en vrijwilligersbeleid.

Het jaar 2002 zal een intensief jaar worden. De herindeling van Zwijndrecht en Heerjansdam staat op stapel, waardoor naar verwachting in 2003 een nieuwe gemeente ontstaat. Volgend jaar november vinden er ook verkiezingen plaats voor een nieuwe gemeenteraad en wordt een nieuwe raad en een nieuw college worden gevormd. Allemaal ontwikkelingen die het komend jaar zullen plaatsvinden en die veel vergen van bestuur en ambtenaren.

Veiligheid
Allereerst wil de gemeente meer energie en geld steken in de verbetering van veiligheid. Pas wanneer partijen als politie, bedrijven, organisaties, instellingen samenwerken op het gebied van veiligheid zal een veilige stad kunnen ontstaan. Dat is onlangs wel duidelijk geworden tijdens het symposium dat de gemeente in oktober heeft georganiseerd. Er moet volgend jaar een vervolg komen op het symposium. Een aantal zaken kan de gemeente zelf regelen zoals de zorg voor een goede vergunningverlening en handhaving, maar voor een echte verbeterslag in de volle breedte is de hulp van anderen nodig.

Regio
Veel maatschappelijke vraagstukken gaan verder dan de gemeentegrens en kunnen alleen door gezamenlijk optreden worden aangepakt. Daarom wil het college in 2002 extra energie en middelen steken in de intensivering van de regionale samenwerking. In 2002 wordt een impuls gegeven aan projecten op het gebied van de ruimtelijke ordening, milieu en economische zaken.

Stadscentrum
In 2002 worden er veel activiteiten ontplooid in het kader van de visie op het stadscentrum. Om de sociale, ruimtelijke en economische ontwikkeling van Zwijndrecht vorm te geven, wordt er de komende jaren gewerkt aan de ontwikkeling van een stadscentrum. Investeringen in publieke voorzieningen, waaronder een (gedeeltelijk) nieuw gemeentehuis, een multicultureel centrum en een bibliotheek horen daarbij. In het stadscentrum zal de aandacht uitgaan naar de aanleg van groen- en speelvoorzieningen in de openbare ruimte.

Gemeentelijke heffingen
In de begroting is een raming gemaakt van de ontwikkeling van de hoogte van de lokale belastingen voor de komende jaren. De onroerende-zaakbelasting (OZB) stijgt volgend jaar met 8,5 procent. Het tarief van de afvalstoffenheffing blijft gelijk aan het tarief in 2001. De hondenbelasting en het rioolrecht stijgen met 2,5 procent.