Gemeente Haarlemmermeer



+ 16 november 2001

... B & W-nieuws week 47

Ruimte, Wonen en Economie
Het college heeft kennis genomen van de tussenrapportage Station Hoofddorp Beukenhorst-Zuid. Door de bouw van de 75 meter hoge Zuidtoren en de noodzakelijke bouwput voor de ondergrondse garage kan de huidige busbaan ten oosten van de stationsuitgang 14 maanden niet gebruikt worden. Het college stemt in met de verplaatsing van het huidige busstation naar de locatie Van Heuven Goedhartlaan voor de periode van 14 maanden. De tijdelijke bushalte wordt per 13 januari 2002 (gelijk met de nieuwe dienstregeling) in gebruik genomen. In het kader van de sociale veiligheid is het station buiten kantooruren opgenomen in de patrouilleroutes van de bewakingsdienst die in de nabije omgeving functioneert. De bewakers controleren zowel vanuit de auto als op de perrons en staan in direct contact met de politie. De raadscommissie REGL ontvangt de nota ter advisering aan het college.

Het college is akkoord gegaan met het bouwplan van Schiphol Area Development Company om een speelplek te realiseren op het Airport Business Park Lijnden met toepassing van artikel 12 van de voorschriften van bestemmingsplan Lijden Oost.

Het college stelt de raad voor de uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan "Verblijfsrecreatie en De Groene Liede" vast te stellen. In het kader van het handhavingproject wordt voor de volkstuinencomplexen ''De Groene Liede", "Zonnehoek/ Zandplaat" en "Klein België" een nieuw bestemmingsplan opgesteld. De genoemde terreinen krijgen een recreatieve bestemming, waarin zowel volkstuinen als verblijfsrecreatie zijn opgenomen en met de volgende voorwaarden: per volkstuin van minstens 200 m² geldt een maximale toegestane te bebouwen oppervlakte van 45 m² (peildatum 1 april 1999) en een recreatief woonverblijf is toegestaan, maar uitsluitend in de te bewonen periode van 1 april tot 1 oktober. Het nieuwe bestemmingsplan biedt bewoners, die voor 31 maart 2001 in strijd met het huidige bestemmingsplan permanent op de terreinen woonden, echter de mogelijkheid om door middel van een persoonsgebonden gedoogbeschikking te blijven wonen. Deze gedoogbeschikking is niet overdraagbaar. Wanneer de persoon in kwestie besluit niet langer op het terrein te blijven wonen, wordt de woning weer als recreatiewoning beschouwd. De woning kan alleen voor recreatief gebruik bewoond worden en moet, indien nodig, teruggebracht naar de maximaal toegestane oppervlakte van 45 m². Het terrein "De Groen Veste" verliest de bestemming "volkstuin" en krijgt de bestemming "groenverbindingszone". De raadscommissie REGL ontvangt het voorstel ter advisering aan de raad. De raad behandelt het voorstel in de vergadering van 20 december 2001.

Het college stelt de raad voor in te stemmen met het tussentijds voorbereidingsbesluit voor nieuwe bestemmingplannen van de volgende gebieden: Grote Poellaan 103 te Rijsenhout, Noordelijke Link tussen de Weg om de Noord in Hoofddorp en de rijksweg A4 (uitvoegstroken, zandlichamen en pilaren) en de busstrook aan de Hoofdweg-oostzijde tussen de Paxlaan en de Achterweg te Hoofddorp. De raadscommissie REGL behandelt het voorstel ter advisering aan de raad. De raad behandelt het voorstel in de vergadering van 20 december 2001.

Welzijn, Onderwijs en Cultuur
Het college heeft het Beleidsplan 2002 van de sector Sociale Zaken en Werkgelegenheid vastgesteld. Op 1 januari 2002 wordt de wetgeving over de nieuwe Structuur Uitvoering Werk en Inkomen SUWI vastgesteld en is van grote invloed op het functioneren van de sector. Het beleidsplan richt zich op de volgende zaken: Inschakeling werkzoekenden (activering en bemiddeling, wet inschakeling werkzoekenden, instroom- en doorstroombanen, reïntegratie arbeidsgehandicapten, sociale activering, inburgering nieuwkomers en kinderopvang), Bijstandsverlening (uitvoering van de Abw, Ioaw en Ioaz), Inkomensondersteuning (volwaardige participatie in de samenleving van inwoners die over minder dan 110 % van het sociaal minimum beschikken), Maatschappelijke zorg en begeleiding (schuldhulpverlening & huisvesting en inkomensverschaffing vreemdelingen), Werkvoorziening (personen met lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking te laten deelnemen aan het arbeidsproces via een werkvoorzieningsschap) en Voorzieningen voor gehandicapten (rolstoel-, woon- en vervoersvoorzieningen). De raadscommissie WOC ontvangt het voorstel ter advisering aan de raad. De raad behandelt het voorstel in de vergadering van 20 december 2001.

Bestuursdienst
Het college stelt de raad voor in te stemmen met de tarieven van de afvalstoffenheffing 2002. De tarieven zijn aangepast vanwege de omzetting naar eurobedragen.
De raadscommissie ABM ontvangt het voorstel ter advisering aan de raad. De raad behandelt het voorstel in de vergadering van 20 december 2001.

Het college heeft ingestemd met de begroting 2001 voor de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR). In de begroting GHOR is een bijdrage van 0,37 per inwoner opgenomen. Voor de gemeente Haarlemmermeer betekent dit dat een bedrag van 43.660 wordt geleverd aan het bestuur van de GRAM (Geneeskundige hulpverlening bij Rampen in de agglomeratie Amsterdam). De bijdrage aan de GHOR zal voor het jaar 2002 aanzienlijk stijgen, vanwege de aanbevelingen die gedaan zijn door de commissie Oosting en Alders. Het bestuur is geïnformeerd door middel van een brief. De raadscommissies ABM en WOC ontvangen de brief ter kennisname.

Het college stelt de raad voor de 1e wijziging van de 'Legesverordening 2002' en de tarieventabel vast te stellen. De raadscommissie ABM ontvangt het voorstel ter advisering aan de raad. De raad behandelt het voorstel in de vergadering van 20 december 2001.

Het college heeft ingestemd met de 'Regeling model aangiftebiljetten 2002' en met de aangiftebiljetten voor de hondenbelasting, het rioolrecht en de toeristenbelasting.

Het college stelt de raad voor de verordening 'verzamelbesluit aanpassing euro' in de vergadering van 20 december 2001 vast te stellen. De verordening regelt dat de guldenbedragen in alle gemeentelijke verordeningen worden omgerekend in eurobedragen volgens de op 1 januari 2002 geldende koers. Wanneer het resultaat van de omrekening als derde cijfer achter de komma 0,1,2,3 of 4 oplevert, wordt het bedrag naar beneden afgerond op hele eurocenten. Wanneer het derde cijfer achter de komma een 5,6,7,8,9 oplevert, wordt het bedrag naar boven afgerond. De raadscommissie ABM behandelt het voorstel ter advisering aan de raad.

Openbare Werken
Het college stelt de raad voor in te stemmen met de 3e wijziging Parkeerverordening 2000 en met de 1e wijziging Verordening op parkeerbelastingen 2002. De belangrijkste wijzingen zijn:
* De regeling voor abonnementen laten vervallen en daarvoor in de plaats een parkeerkaart in te voeren. Deze abonnementen zijn vorig jaar ingevoerd voor frequente gebruikers van de parkeerplaatsen in Hoofddorp-Centrum en de NS-stations in Hoofddorp en Nieuw-Vennep. De animo voor deze abonnementen is echter zeer beperkt. Door het introduceren van de parkeerkaart wordt het mogelijk om in het centrumgebied parkeerbelasting eenmalig vooruit te betalen voor maximaal 26 weken. Iedereen kan een dergelijke parkeerkaart kopen.
* Het opnieuw invoeren van de dagontheffing in de blauwe zones.
* Het verlengen van de bewonersontheffing tot twee jaar.
* Het verhogen van de kosten van de naheffingsaanslag tot 41 euro.
De wijzigingen worden voorgesteld op basis van evaluatie uitvoering betaald parkeren, waarvan het college kennis heeft genomen. De raadscommissie Wonen en Verkeer ontvangt het voorstel ter advisering aan de raad. De raad behandelt het voorstel in de vergadering van 20 december 2001.

Het college heeft besloten het dienstverleningscontract over het onderhoud en het beheer van de algemene begraafplaatsen Iepenhof, Lindenhof, Taxushof en Wilgenhof met Beheer Begraafplaatsen Haarlemmermeer BV te verlengen tot 1 januari 2003. Het jaartarief ligt op 541.793, 85 en wordt gedekt uit de begroting van de dienst. De raadscommissie OWM ontvangt de nota ter kennisname.

Het college heeft kennisgenomen van de discussienota 'Haarlemmermeer over Schiphol'. De nota schetst de hoofdlijnen van een voorlopige, gemeentelijke reactie op de
ontwerp-luchthavenbesluiten en de Milieu-effect rapportage (Mer) Schiphol 2003. In de commissie Ruimte, Economie, Grondbedrijf en Luchthaven (REGL) van maandag 3 december vindt de eerste bespreking van de gemeentelijke reactie plaats. Deze richt zich vooral op de beoordeling (gelijkwaardigheid) van de overgang van de oude naar de nieuwe uitgangspunten voor milieu en veiligheid, de handhaving, en de ruimtelijke en financiële gevolgen van de luchthavenbesluiten voor Haarlemmermeer. Aan de hand van een discussieparagraaf wordt met de commissieleden van gedachten gewisseld over de volgende vragen:

* is er sprake van gelijkwaardigheid bij de overgang naar het nieuwe stelsel?

* is de handhaving afdoende gewaarborgd?

* is sprake van voldoende bescherming op basis van voorgestelde handhavings-en monitoringspunten?

* moet ook in het gebied buiten de geluidszone cq. handhavingpunten (gebied 20-35 Ke) de geluidbelasting worden gehandhaafd?
* is binnen de kaders van de ruimtelijke beperkingen in de omgeving van de luchthaven (uitgesplitst naar de onderscheiden regimes binnen het beperkingengebied) de beleidsvrijheid voldoende gewaarborgd?

* is de uitvoering van het "wegbestemmen" van woningen in de sloopzone helder?

* is het aankopen van woningen in de sloopzone een primaire verantwoordelijkheid van de gemeente?

* moet bij de uitvoering van het luchthavenindelingbesluit op lokaal niveau harde garanties komen over de noodzakelijke middelen (voor uitvoeren sloopmaatregelen, aanpassing van bestemmingsplannen, aanhouden bouwplannen e.d.) en zo ja, welke garanties?

Na de commissiebehandeling op 3 december volgt een definitief standpunt van het college. Dat standpunt wordt dan weer in januari 2002 ter advies voorgelegd aan de commissie REGL. Vanaf half januari 2002 zullen de definitieve teksten van de luchthavenbesluiten en het Mer vier weken ter inzage worden gelegd. In die periode (eind januari 2002) organiseert het ministerie van Verkeer & Waterstaat informatieavonden over de luchthavenbesluiten en het Mer. In diezelfde periode maakt de gemeente haar definitieve standpunt kenbaar. Op 30 oktober jl. is het wetsvoorstel wijziging van de Wet Luchtvaart over de inrichting en het gebruik van de luchthaven Schiphol (ook wel Schipholwet genoemd) aangenomen in de Tweede Kamer. Deze wet is de grondslag voor twee luchthavenbesluiten: het luchthavenindelingbesluit en het luchthavenverkeerbesluit. De Eerste Kamer behandelt de Schipholwet op 5 februari 2002.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen