ABVAKABO FNV

Akkoord over sociaal plan voor KPN-werkneemers (16/11)

KPN, ABVAKABO FNV en de andere bonden hebben vrijdag 16 november 2001 een breed sociaal akkoord afgesloten voor de reorganisatie waarbij circa 4800 KPN-medewerkers hun baan zullen verliezen. Het akkoord, dat loopt tot januari 2004, omvat zowel geheel nieuwe cao-afspraken als een sociaal plan voor de werknemers die ontslagen worden. Ten opzichte van lopende sociaal plan zijn vooral voor oudere werknemers een aantal verbeteringen aangebracht. Kern van het akkoord is dat het aantal gedwongen ontslagen wordt beperkt door inleveren van salaris. Daarmee leveren werknemers wier baan niet in gevaar is een bijdrage aan het sociaal beleid van de collegaas die moeten vertrekken. ABVAKABO FNV legt het akkoord in de komende weken voor aan de leden.

De Raad van Bestuur van KPN, het management en de personeelsleden die hun baan behouden, leveren inkomen in. Het extra geld dat zo vrijkomt wordt gebruikt voor een verruiming van het sociaal plan. Hierdoor kunnen rond 2000 medewerkers vrijwillig vertrekken waardoor het aantal gedwongen ontslagen beperkt kan worden tot ca 2800. Onder de nieuwe CAO zijn er in 2002 en 2003 geen salarisverhogingen. De Raad van Bestuur verlaagt de eigen salarissen met 15%. Ook voor het KPN-management, dat een salaris ontvangt buiten de cao-schalen, geldt een salarisverlaging. Ter compensatie komt er voor alle personeelsleden een optieregeling.

Alle partijen onderschrijven de noodzaak van een snelle personeelsreductie gegeven de precaire financiële situatie waarin KPN terecht is gekomen. De gedwongen ontslagen moeten garanderen dat KPN tot 2004 en daarna aan haar rente- en aflossingsverplichtingen kan voldoen. Eerder al bevestigde oud-minister van economische zaken Hans Wijers, die als extern deskundige door de bonden was aangetrokken, de onontkoombaarheid van de door de Raad van Bestuur van KPN voorgenomen maatregelen.

Voor alle KPN-medewerkers van 55 jaar en ouder, die werkzaam zijn in functies waarin reductie moet plaatsvinden, komt er een vrijwillige vertrekregeling waarbij tachtig procent van het laatste verdiende salaris wordt doorbetaald. Daarnaast kunnen alle medewerkers die in 2002 of 2003 met VUT zouden gaan al vanaf 1 januari 2002 met VUT.

De overige medewerkers die hun baan verliezen, zullen intensief begeleid worden bij het vinden van ander werk. Hiervoor zullen professionele externe mobiliteitsbureaus worden ingeschakeld. Die medewerkers ontvangen een aanvulling op de WW-uitkering en een ontslaguitkering die afhankelijk is van leeftijd en diensttijd. Voor medewerkers tussen 50 en 55 jaar is er bovendien een financieel vangnet afgesproken dat moet voorkomen dat ze in de bijstand terecht komen. Als ze geen baan kunnen vinden, worden de werkloosheidsuitkeringen aangevuld van 50% op 50-jarige leeftijd tot 74 %


---