Anti Racisme Informatie Centrum

KUNST TUSSEN CULTUREN - een symposium over school en cultuur in de multi-etnische samenleving

16 nov 2001

Raadzaal
Achter Sint Pieter 200
Utrecht

Processen van etnische integratie en segregatie hebben een relatie met kunst, cultuur en cultuuronderwijs. Wat zijn de gevolgen voor het literatuuronderwijs? Zijn aanpassingen van het lesprogramma wenselijk en mogelijk; moet de traditionele lijst worden aangepast? Kan intercultureel literatuuronderwijs een beter begrip kweken voor elkaars achtergrond? Staatssecretaris Van der Ploeg streeft naar een evenredige participatie van allochtonen in gevestigde culturele instellingen. Is dat wenselijk en reëel?
Deze en andere ontwikkelingen vormden de aanleiding van het onderzoeksproject Culturele Canons en Culturele Competenties (cccc), een deelproject van het nwo-programma, de Multiculturele en Pluriforme Samenleving (mps). De eerste resultaten uit dit project worden gerapporteerd op een symposium van de Katholieke Universiteit Brabant, Universiteit Utrecht en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Het programma bestaat uit vijf sessies. In elke sessie wordt een presentatie gegeven door een cccc- onderzoeker en door een gastspreker. Beide sprekers behandelen dezelfde, of nauw gerelateerde onderwerpen, vanuit een verschillend perspectief, gevolgd door een discussie. Het ochtenddeel concentreert zich op Culturele Canons. Een vraag die aan bod zal komen is in hoeverre migrantenliteratuur is doorgedrongen tot de canon en het literatuuronderwijs. Het middagdeel staat in het teken van Culturele Competenties. Bekeken wordt onder meer hoe etnische diversiteit invloed heeft op het culturele repertoire van de leerling.

Op dit symposium zal de wetenschappelijke discussie centraal staan. De dag is gericht op onderzoekers, maar ook studenten en wetenschappelijk geïnteresseerde docenten en beleidsmedewerkers zijn van harte uitgenodigd deel te nemen. In het voorjaar 2002 staat een symposium gepland waarin de relevantie van de onderzoeksresultaten voor beleid en de onderwijspraktijk centraal zal staan.

Meer informatie en het programma: Jemeljan Hakemulder of Lotte Vermeij
Aanvang: 09:30
Entree: 40.00 (voor studenten 25.00)

Last update: 27-09-01