Mojo Concerts

Maffia muziek in de Nederlands theaters

'Mimmo Siclari ed i cantori di malavita' (vrij vertaald: Mimmo Siclari en de zangers van liederen van een slecht leven) geeft tussen 19 november en
1 december a.s. tien theatervoorstellingen in Nederland onder de naam 'La Musica della Mafia'.
Zowel de voorstelling als de gelijknamige cd, 'La Musica della Mafia', biedt een uniek inzicht in de rijke geschiedenis van de Maffia muziek. Het is voor het eerst dat deze traditionele liederen over de Maffia cultuur op cd zijn uitgebracht en nu ook als theatervoorstelling in Nederland te zien is. De verspreiding van de Maffia muziek, door bijvoorbeeld de verkoop van cassettes of cd's, is in Italië officieel verboden. De Italiaanse teksten worden tijdens de voorstellingen op het podium geprojecteerd in het Engels.

De muziek komt voort uit een oude traditie en gaat over bloed, eer en zwijgplicht. De melodieën en de zangpartijen zijn beïnvloed door verschillende Mediterrane folkmuziek tradities. De 'canto di malavita' (liedjes over een leven in de misdaad) en de 'canto di carcerato' (liedjes over het gevangenisleven) zijn van generatie op generatie overgebracht. Gevangenen betuigden in deze klaagliederen niet alleen hun onschuld maar ze bezongen tegelijkertijd ook hun daden. Interessant genoeg werden deze liederen niet alleen door misdadigers gezongen maar ook door het gewone volk tijdens lange werkdagen in de olijfbossen en natuurlijk op de talrijke dorpsfeesten in Calabrië.

Na enkele succesvolle Nederlandse televisie-optredens begin 2001, komt de groep in november terug voor een exclusieve theatertournee. 'Mimmo Siclari ed i cantori di malavita' bestaat uit vier vocalisten en vier muzikanten (gitaar, akoestische bas, accordeon, mandoline, tamboerijn).

Zie ook
http://www.malavita.com
http://www.mojotheater.nl
http://www.pias.nl