Ingezonden persbericht

Presentatie boek over mkz-crisis in Friesland

DOKKUM, 16-11-2001 -- Dokkum - Het leed van de mkz-crisis in Friesland helpen te verwerken door het lezen van een boek. Dat is het doel van het monument in boekvorm dat aanstaande maandag 19 november om 16.00 uur wordt gepresenteerd in het stadhuis van Dokkum. Tongblier, de crisis van 2001, zoals de titel luidt, geeft een minutieus verslag weer van de ervaringen van de boerenfamilies gedurende de crisis en laat mensen vanuit verschillende werkterreinen reageren op de mkz-periode. De eerste exemplaren worden overhandigd aan gedeputeerde Bijman van de provincie Fryslân, burgemeester Cazemier van Dongeradeel en Kooistra van de boerenorganisatie NLTO in Dongeradeel.

Het boek is een uitgave van de Stichting Werkgroep MKZ Fryslân en is een initiatief van gereformeerd predikant Gerard Venhuizen uit Oentsjerk, ook voorzitter van het Netwerk Hulpverlening Agrariërs Fryslân. Het boek telt 128 pagina's en is fullcolour. De aangrijpende verhalen van de direct betrokkenen winnen aan kracht door de vele eigen foto's en tekeningen van de boeren en hun kinderen die in kleur in het boek zijn opgenomen.

Geart Benedictus, oud-directeur van de Gezondheidsdienst voor Dieren, geeft in het boek een overzicht van de historie van veeplagen in het algemeen en mkz-uitbraken in het bijzonder. De journalist Wiebe van der Hout heeft de ervaringen van maatschappelijke en kerkelijke hulpverleners en de scholen op papier gezet. Het hart van het boek, een chronologisch verslag van de ondervindingen van de betrokken boeren, is geschreven door freelance journalist Paul Henk Loonstra. Verder zijn er bijdragen van onder andere burgemeester Roel Cazemier, Hendrik Oosterveld, directeur van het ministerie van LNV afdeling Noord en NLTO-medewerker Roelof Bos. De rol van de media wordt belicht door Douwe Boersma van Omrop Fryslân en Sicko Hoogterp van de Nieuwe Dockumer Courant. Ook de gevolgen voor de zuivelindustrie komen aan de orde in het Tongblier-monument. Het voorwoord is geschreven door Commissaris der Koningin Ed Nijpels. De eindredactie van het boek was in handen van Wiebe Dijkstra. Auke Steegstra deed de coördinatie. Vanaf dinsdag 20 november is Tongblier, de crisis van 2001, op diverse verkooppunten verkrijgbaar en te bestellen via internet: www.tongblier.nl.



Ingezonden persbericht