FNV

Uitkomsten najaarsoverleg naar Federatieraad

Op maandag 19 november stelt de Federatieraad van de FNV het CAO-beleid voor 2002 vast. In de vergadering neemt de Federatieraad ook de uitkomsten van het najaarsoverleg van 15 november mee. Na de ingelaste vergadering van de raad van maandag 12 november was al duidelijk dat de FNV zich bewust was van de gevolgen van de verslechterende economie.

De Federatieraad kwam toen al tot de conclusie dat het verstandig is om in verschillende bedrijfstakken rekening te houden met een loonontwikkeling van minder dan 4%. Het traditionele najaarsoverleg tussen de sociale partners en het kabinet bevestigde dit beeld. Vakbeweging, werkgevers en kabinet waren opvallend eensgezind over de minder rooskleurige economische vooruitzichten.

Tijdens het najaarsoverleg liet FNV-voorzitter Lodewijk de Waal weten dat de FNV gaat differentiëren onder de maximale looneis van 4%. De Federatieraad onderschrijft de analyse van het CPB, de verantwoordelijkheid voor een acceptabele loonontwikkeling ligt echter niet alleen bij de vakbeweging, de werkgevers hebben een verantwoorde loonontwikkeling ook zelf in de hand., aldus de Waal

De FNV-voorman zei in zijn toespraak tijdens het najaarsoverleg dat de FNV haar verantwoordelijkheid neemt. Zelfs als anderen dat niet doen, want uiteindelijk realiseren wij ons altijd: werk gaat voor inkomen. De uitkomsten van het najaarsoverleg bewogen Premier Kok ertoe te zeggen dat er geen reden tot paniek is.

16 november 2001
Bijgevoegd:
speechnajaarsoverleg1.doc