Partij van de Arbeid

Mime-Version: 1.0

Den Haag, 14 november 2001

Herfkens over arbeidsmigratie

'En mijn neef woont in Nederland'
Over de sociale gevolgen van arbeidsmigratie voor ontwikkelingslanden

In de zomer kondigde premier Kok aan dat het kabinet het hele immigratiebeleid tegen het licht zou houden. Hij erkende dat Nederland meer werknemers van buiten de EU nodig heeft. De ministerraad zette de eerste stappen naar versoepeling van het beleid door versnelling van de toelatingsprocedures voor buitenlandse werknemers. Nu, in de herfst, is het regeringsstandpunt geformuleerd: vooral hoger opgeleiden zijn welkom om in Nederland te komen werken. Maar is dit wel reëel? En wat betekent arbeidsmigratie voor de landen van herkomst?

Op maandag 19 november organiseert de Evert Vermeer Stichting de derde bijeenkomst over arbeidsmigratie in het kader van de krachttour. De minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Eveline Herfkens, zal om 20.00 uur haar visie geven omtrent arbeidsmigratie en de gevolgen voor ontwikkelingslanden. Hein de Haas, onderzoeker van de Katholieke Universiteit Nijmegen zal om 20.30 uur op de inleiding van de minister reageren.

Om 20.45 uur wordt een rondetafelgesprek gehouden onder leiding van Gerti Hesseling, directeur van het Afrika Studie Centrum. Hieraan werken mee 03-k Albon van de ambassade van Zuid-Afrika, Maggie Konter, docent Afrikaanse Taalkunde aan de Universiteit van Leiden en Eveline Herfkens.

Het debat wordt gehouden in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), achter het centraal station in Leiden, collegezaal 1. De bijeenkomst eindigt om 21.45 uur.

Voor nadere informatie:
Altie Blanken 06 215 66 951 of Marieke Rietbergen (EVS) 020 55 121 28