Gemeente Roermond

Roermond, 19 november 2001

Stedelijke passage richting binnenstad feestelijk geopend

De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de verbetering van de bereikbaarheid van Roermond en aan de stedelijke passage die de verbinding vormt tussen het McArthurGlen Designer Outlet en de Roermondse binnenstad. Dinsdag 20 november is zowel de infrastructuur als de stedelijke passage klaar. Om 15.00 uur wordt de stedelijke passage officieel geopend in aanwezigheid van gedeputeerde de heer M. Vestjens.

Een kwalitatief aantrekkelijke verbinding naar de binnenstad is van meet af aan een belangrijk aandachtspunt geweest bij de komst van het Designer Outlet. In overleg met vertegenwoordigers van de Cityvereniging is gekeken hoe de vele bezoekers van het McArthurGlen Designer Outlet naar de binnenstad geleid kunnen worden. De filosofie hierbij is dat de bezoekers al bij binnenkomst in het Designer Outlet attent worden gemaakt op de binnenstad. Vlak bij de hoofdingang van het Designer Outlet is dan ook een nevenvestiging van de VVV gehuisvest.
De route naar de binnenstad is daarnaast een attractie op zich zelf. Via een promenade die naar de stedelijke passage leidt, krijgen de bezoekers toeristische informatie over Roermond en omgeving. In een kiosk worden allerlei activiteiten georganiseerd door de Cityvereniging. De stedelijke passage is op een aparte manier beschilderd door schildersatelier Kiek Wensvoort en Margriet Geraets van De Boog, beide afkomstig uit Roermond. Holografische foto's in de passage geven alvast een voorproefje van de sfeer van de binnenstad. Verder is de verlichting op de Pastoorswal en in de Grotekerkstraat verbeterd en heeft de Cityvereniging gezorgd voor de aanstraling van de kathedraal.

Gelijktijdig met de officiële opening van de passage worden de infrastructurele werkzaamheden afgerond. Zo zijn er in de afgelopen maanden verschillende kruispunten aangepast, is er een derde rijstrook aangelegd op de N280 tussen Buitenop en de Mijnheerkensweg en zijn er toe- en afvoerstroken richting Designer Outlet aangelegd.

In de eerste dagen en weken wordt rekening gehouden met topdrukte, ook omdat de feestdagen van Sinterklaas en Kerstmis er aan komen. Er worden met name vele bezoekers verwacht tijdens de koopavonden en -zondagen. De gemeente Roermond heeft in overleg met alle belanghebbenden zoals politie, brandweer, Rijkswaterstaat, provincie Limburg en de Cityvereniging een draaiboek opgesteld om alles in zo goed mogelijke banen te leiden en te zorgen dat een verkeerschaos achterwege blijft. Er zijn extra parkeerplaatsen bij de ECI-centrale en de Hatenboer (indien nodig bij piekmomenten) ingericht. Mochten de toevoerwegen vanuit het zuiden vol dreigen te lopen, dan wordt het verkeer komende vanaf de A2 bij het Ei van St. Joost via borden en een lichtkrant doorverwezen naar de afslag bij Grathem en via de N273 (Napoleonsbaan) en de A68 richting het McArthurGlen Designer Outlet Roermond geleid. Dit verkeersalarmeringssysteem wordt alleen in functie gesteld indien het echt nodig is. Men wil uiteraard voorkomen dat automobilisten onnodige kilometers moeten maken. Alleen het verkeer vanuit Heinsberg, Karken en Brunssum zou hinder kunnen ondervinden. Bij Melick worden namelijk wegwerkzaamheden aan de Heinsbergerweg uitgevoerd en de omleiding volgt door de bebouwde kom, zowel bij Melick als bij Vlodrop. Dit zou bij topdrukte enige stagnatie kunnen opleveren. Verder is het wel zo dat de ochtendspits en avondspits niet parallel lopen met de openingstijden van het Designer Outlet Roermond (10.00 - 21.00 uur).

Opening McArthurGlen Designer Outlet Roermond

Het Designer Outlet wordt geopend op woensdag 21 november 2001. McArthurGlen biedt de inwoners van Roermond en omgeving vanaf ongeveer 20.30 uur een spectaculair optreden aan van de Franse groep Les Plasticiens Volants in het Designer Outlet. Dit optreden wordt afgesloten met vuurwerk op het grasveld bij de Arlo.