VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
http://www.musicals.nl

Anne-Wil Blankers, Pleuni Touw en Willem Nijholt voor het eerst samen op ton

Maandag 19 november beginnen onder leiding van regisseur Ton Lutz de repetities voor Lied in de Schemering, een toneelstuk van Noël Coward dat door Willem Nijholt werd vertaald. Nooit eerder waren Anne-Wil Blankers, Pleuni Touw en Willem Nijholt samen op het toneel te zien. De vierde rol uit het stuk wordt gespeeld door David Goddijn. Vorig seizoen waren Anne-Wil Blankers en Pleuni Touw al samen te zien in het door de pers geprezen Het huis van Bernarda Alba bij het Nationale Toneel. Voor Willem Nijholt betekent deze rol na zijn glansrollen in Miss Saigon en Oliver! een terugkeer naar het 'reguliere' toneel. Lied in de Schemering gaat op 20 januari 2002 in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De eerste try-out zal op 9 januari 2002 worden gespeeld in Theater de Lampegiet in Veenendaal.

In het krachtige en vooral heel persoonlijke drama van Lied in de Schemering lijkt Noël Coward zijn eigen levensverhaal te vertellen, waarin het ontkennen van de eigen identiteit centraal staat. Het verhaal begint wanneer Sir Hugo Latymer, een gerespecteerd en gehuwd schrijver, bezoek krijgt van een oude bekende, zijn vroegere geliefde. Deze dreigt zijn homoseksuele verleden op te rakelen. In een indrukwekkende scène vertellen de echtgenote en de vroegere geliefde over hun leven met de schrijver. Een zoektocht naar wie ze werkelijk zijn en wat echte liefde is.

Lied in de Schemering (A Song at Twilight) werd in 1966 door Noël Coward geschreven voor de trilogie A Suite in three Keys. Het betekende het einde van Noël Cowards carrière als acteur en toneelschrijver. Zelf noemde hij Lied in de Schemering 'waarschijnlijk mijn meest serieuze toneelstuk.' Het stuk was geïnspireerd op het leven van de in september 1965 overleden schrijver Somerset Maugham. Net als Noël Coward was Somerset Maugham niet open over zijn homoseksualiteit en zijn affaire met zijn alcoholistische ex-secretaresse vertoont opvallend veel overeenkomsten met het verhaal van Lied in de Schemering.

Van 12 oktober 1999 tot en met 4 maart 2000 werd Lied in de Schemering met groot succes opgevoerd in het Gielgud Theatre in Londen met in de hoofdrollen Corin en Vanessa Redgrave en Kika Markham, in een regie van Sheridan Morley. De vader van Corin en Vanessa Redgrave, Sir Michael Redgrave, had ooit een affaire met Noël Coward.

Lied in de Schemering zal tot en met 1 juni 2002 een tournee maken langs verschillende theaters in Nederland. Jan Klatter ontwerpt het decor. Marc Heinz is verantwoordelijk voor het lichtontwerp en Yan Tax tekent voor de kostuums.

Voor informatie en reserveringen: De Reserveerlijn 0900-300 5000 (99 cpm/0,45 Euro, van 10-22).

Noot voor de redactie/