Koninklijke bibliotheek

Presentatie curieuze uitgave Albertus Seba

Op maandag 19 november wordt in de Koninklijke Bibliotheek een reproductie gepresenteerd van het achttiende-eeuwse rariteitenkabinet van Albertus Seba. De vierdelige folio-uitgave van Seba, in het bezit van de Koninklijke Bibliotheek, vormde de basis voor een complete en luxe reprint, Cabinet of Natural Curiosities, door de Duitse kunstboekenuitgeverij Taschen Verlag. Van 20 tot en met 30 november is de originele uitgave, Nauwkeurige beschryving van het schatryke kabinet der voornaamste seldzaamheden der natuur, te bezichtigen in de KB.

Het verzamelen van rariteiten zoals kunstobjecten, wetenschappelijke instrumenten, schelpen, fossielen, insecten en lichaamsdelen op sterk water was een geliefde bezigheid in de achttiende eeuw. De Amsterdamse apotheker Albertus Seba (1665-1736) wist in korte tijd een grote collectie schelpen, gesteenten, opgezette dieren en uitheemse naturalia bij elkaar te brengen. Hij verkocht zijn collectie in 1717 aan tsaar Peter de Grote en begon meteen aan een nieuwe verzameling. Hij besloot rond 1725 zijn collectie te publiceren. Het eerste deel verscheen in 1734, het laatste pas in 1765. Inmiddels was de collectie zelf na een veiling over heel Europa verspreid.

De Koninklijke Bibliotheek is in het trotse bezit van een met de hand ingekleurde vierdelige folio-uitgave van Albertus Seba. De uitgave is op het gebied van de natuurlijke historie een van de belangrijkste achttiende-eeuwse werken. Hoe dit exemplaar van Seba in de Koninklijke Bibliotheek terecht is gekomen is niet precies bekend.

Cabinet of Natural Curiosities, verzorgd door Müsch, Willmann en Rust, bevat 472 afbeeldingen van de zeer ongewone collectie van Albertus Seba. Van vreemde en exotische planten tot krokodillen, koralen, insecten, inmiddels uitgestorven dieren en fantastische soorten als een draak en een waterslang. Tevens bevat de uitgave een inleidend hoofdstuk over het fenomeen 'rariteitenkabinet' en zijn alle afbeeldingen voorzien van uitvoerige beschrijvingen.

Naar aanleiding van verschijnen van deze reproductie maakt de KB het origineel van Albertus Seba voor korte tijd toegankelijk voor het grote publiek. De vier delen van Seba's rariteitenkabinet zijn van 20 tot en met 30 november te bewonderen. Zij liggen in de Koninklijke Bibliotheek bij de ontvangstbalie op de eerste verdieping (tijdens openingstijden).

Meer informatie over uitgever Taschen: www.taschen.com

Voor bestellingen in Nederland van Cabinet of Natural Curiosities: Librero, telefoon: 0418 - 63 66 66, info@librero.nl

Meer informatie over Nauwkeurige beschryving van het schatryke kabinet der voornaamste seldzaamheden der natuur bij 100 hoogtepunten KB, nummer 63

15 oktober 2001

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland