KNWV

DATUM: 19-11-2001

ALGEMEEN - Groei aantal zeehonden maakt uitbreiding bescherming overbodig.

---

De zeehondenpopulatie in het Waddengebied is sterk gegroeid. Er komen steeds meer zeehonden en ze zijn steeds gezonder. In de praktijk blijkt ook dat waddenwatersport en zeehonden goed samengaan. Toch stelt het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) voor om met ingang van 2002 de watersportmogelijkheden op het wad nog verder te beperken vanwege de zeehondenrust. De Noord Nederlandse Watersport Bond (NNWB) komt samen met andere organisaties uit de watersportsector, zoals Watersportberaad, KNWV, Wadvaarders en BBZ in het geweer tegen dat voorstel.

De zeehondenpopulatie is de afgelopen 10 jaar sterk gegroeid. Ook het ministerie van LNV zelf vermeldt dat in het Jaarboek Waddenzee 2000. In de jaren negentig was de zeehond nog een bedreigde diersoort, maar dat is inmiddels niet meer het geval. Zeehonden werpen en zogen hun jongen daar waar gevaren wordt en onrust is. Niet alleen rustig voorbijvarende of stilliggende bootjes, maar zelfs schietoefeningen door Defensie en herrie van straaljagers werken kennelijk niet ernstig verstorend. Ondanks het bestaande (recreatieve) medegebruik in de Waddenzee, heeft de zeehondenpopulatie zich goed hersteld. De huidige beschermende maatregelen zijn dus voldoende. Sterker nog, er zijn nu zoveel zeehonden, dat openstellen van delen van beschermde gebieden gerechtvaardigd is.

Desondanks stelt LNV-Noord voor om voor de zeehondenrust het
'Groninger Defensiegebied' als nieuw 'tijdelijk gesloten gebied' te verklaren op grond van de Natuurbeschermingswet. In de praktijk betekent dat weer een stuk van het Waddengebied de hele zomer (15 mei
- 1 september) afgesloten. Zeilers worden daardoor soms tot een lange omweg en meer motorgebruik gedwongen.

Jarenlang heeft de natuurminnende recreatiesector de door de overheid opgelegde beperkingen gerespecteerd. Denk daarbij aan de beperkte Blauwe Balg doorvaart en de grote stukken permanent afgesloten gebieden in het Oostelijk deel van de Waddenzee. Zeker de
watersportsector is er van overtuigd dat er door de mens met extra zorg omgegaan moet worden met bedreigde soorten in de natuur. Echter, het aantal zeehonden in de Waddenzee is de laatste jaren sterk gegroeid en bovendien blijken de dieren gezond te zijn. Meer gebieden afsluiten voor de rust van de zeehond, is volgens de watersportsector dan ook niet meer verdedigbaar.

Het voorstel van LNV druist ook in tegen het advies van de Wadden Advies Raad (WAR) over het ontwerp PKB-Waddenzee*. De WAR pleit voor het opnemen van een duidelijk streefbeeld en referentiekader: hoeveel zeehonden zijn er nu en hoe groot moet de populatie zijn om extra beschermende maatregelen achterwege te kunnen laten. Juist omdat de zeehondenpopulatie in de Waddenzee zo gegroeid is, adviseert de WAR aanpassing van het beleid. Het effect van het beleid neemt namelijk toe als bewoners en gebruikers de maatregelen accepteren en begrijpen, en dat is bij het afsluiten van meer gebieden zeker niet het geval.

Laat meer artikelen zien over: KNWV Algemeen
---

Noot voor de pers: Onze PR afdeling besteedt veel zorg aan de
publicatie van haar (nieuws)artikelen. Desondanks bestaat er de mogelijkheid dat er onjuiste informatie vermeld staat in dit artikel. Indien u denkt dat dit het geval is dan kunt u een bericht sturen naar onze Online PR service door het formulier in te vullen, een postzegel is niet nodig.
Voor informatie en/of uitslagen kunt u contact opnemen met het KNWV, Yvonne Graffner (yvonne.graffner@knwv.nl). Bellen kan natuurlijk ook:(030) 656 65 70.

xx


_

KNWV - Postbus 87 - 3980 CB Bunnik - Tel.: 030-6566550 - Fax: 030-6564783 - info@knwv.nl