Nationaal Dubo Centrum

maandag 19 november 2001

Dubo Dag: introductie EnergiePrestatie op Locatie Bestaande Bouw

Het omvangrijke congresprogramma van de Nationale Dubo Dag op 8 november jongstleden maakte het voor de congresbezoekers onmogelijk om alle voor hen relevante workshops en parallelsessies bij te wonen. Ook voor al diegenen die niet deelnamen aan de Dubo Dag volgen in de komende tijd resultaten en impressies van verschillende programma-onderdelen op deze website. Dit in aanvulling op hetgeen door vrijwel alle sprekers uit het congresprogramma is bijgedragen aan het Dubo Jaarboek 2001. Onderstaand een impressie van de parallelsessie "EnergiePrestatie op Locatie Bestaande Bouw: visualiseren van een doelstelling op energiegebied".

Na een ludieke en informatieve opening over het doel van de EnergiePrestatie op Locatie (EPL) door mevrouw Kroese (Kroese & Kroese) gaf de heer Boschloo (Ministerie van VROM, Directoraat-Generaal van de Volkshuisvesting) een presentatie over het klimaatbeleid in de gebouwde omgeving. Hierbij ging hij in op de relatie met het programma Optimalisatie Energie-infrastructuur (OEI) en de EPL in de bestaande bouw.

De EPL is een objectieve indicator waarmee de CO2-uitstoot van een herstructureringslocatie kan worden aangegeven. Een hoge(re) EPL betekent verlaging van het fossiele brandstofverbruik. Om tot een verlaging te komen moet de energievraag worden verkleind door middel van bouwkundige en installatietechnische maatregelen. Dit kan al dan niet in combinatie met verlaging van de bijdrage van de energiedrager aan de CO2-uitstoot door middel van rendementsverbetering bij opwekking en distributie van fossiele energie of door toepassing van duurzame energie. Basis voor de EPL-berekening vormen referentiewoningen.

Aansluitend op het verhaal van de heer Boschloo volgde een paneldiscussie aan de hand van een praktijkcase in Delft (Poptahof: renovatie van een aantal corporatieflats). Panelleden: de verantwoordelijke wethouder van Delft, de heer Grashoff, de directeur van woningcorporatie Delftwonen, de heer De Rooij, de heer Kool van Novem en de adviseur van bureau CE, de heer Klimbie, die het rekenmodel EPL bestaande bouw heeft ontwikkeld. Er ontstond een goed beeld van wat de gemeente en corporatie van plan zijn op basis van de door de gemeente ontwikkelde energievisie. Ook werd duidelijk hoe EPL Bestaande Bouw kan helpen om de ambities in beeld te brengen. Kort kwamen ook de fysieke maatregelen voor CO2-emissiereductie in de wijk aan de orde en de wijze waarop de gemeente Delft en de corporatie een en ander financieren.

In de discussie met de zaal kwamen vooral gemeenten en vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie (OEI/EPL kan natuurlijk ook heel goed op Defensiecomplexen met veel gebouwen worden toegepast!) met vragen. Veel vragen gingen over de energievisie voor heel Delft, over de invloed van de herstructurering op de huurprijs en over de toepasbaarheid van het Besluit aanleg energie-infrastructuur (Baei).

De deelnemers kregen van Novem een spiksplinternieuwe brochure met CD-ROM over de EPL in de bestaande bouw en een boekje met referentiewoningen mee naar huis.

Met dank aan Frans van Ekerschot, Ministerie van VROM.

Kijk voor meer informatie op de speciale website van Novem.