FNV

Borger-Odoorn wees maximaal sociaal
Regio Noord - groningen@vc.fnv.nl

De FNV-werkgroep lokaal sociaal beleid Borger-Odoorn organiseert een discussie bijeenkomst onder het motto 'wees maximaal sociaal'. Een debat met alle politieke partijen die deelnemen aan de raadsverkiezingen in deze Drentse gemeente. Er is duidelijk sprake van een groeiende tweedeling. Dit leidt tot sociaal isolement en soms tot complete vereenzaming. Van de lokale politieke partijen worden niet alleen woorden maar ook daden verwacht. De bijeenkomst vindt plaats op 19 november '01, aanvang 20.00 uur in het Dorpshuis te Valthe.

Manifest
Als voorbereiding heeft de werkgroep aan alle politieke partijen een manifest gestuurd. Hierin staan de wensen van de FNV in Borger-Odoorn voor verbetering van het gemeentelijk sociaal beleid. Zoals een beter toegankelijk en doorzichtiger systeem voor mensen rond het minimumloon. Ook stellen wij daarin onder andere dat 10 procent van de Nederlandse huishoudens een inkomen op of onder het sociale minimum heeft. De inkomens van de rest van de huishouden in Nederland stijgen sneller dan die van de minima. Er is dus duidelijk sprake van een groeiende tweedeling.

Ondoorzichtig
De regelgeving en toetsing van de Algemene Bijstand Wet zijn moeilijk te begrijpen en ondoorzichtig voor de burger. De normen betreffende eenzaamheid, uitsluiting en sociale participatie zijn de laatste jaren danig veranderd. De kosten om daaraan te ontkomen zijn meer gestegen dan het minimumloon. Veel kosten voor sociaal wenselijke activiteiten op scholen zijn vrijwillig en komen niet voor studiefinanciering in aanmerking. Maar doet men niet mee dan wordt men buitengesloten met alle gevolgen van dien.

Niet voldoende
De uitkeringen moeten hoog genoeg zijn om normaal van te kunnen rondkomen. Het inkomen zou er toe moeten leiden dat iedereen kan blijven leven als gerespecteerde burger. Die op een normale manier mee kan doen aan allerlei maatschappelijke activiteiten. In de praktijk blijkt dat het sociaal minimum nauwelijks voldoende te zijn om in de eerste levensbehoeften te voorzien. Dat betekent dat grote groepen mensen zich de "luxe" van al die leuke activiteiten als sportvereniging, zwembad, dierentuin, etc zich niet meer kunnen veroorloven. Dit leidt tot sociaal isolement en soms tot complete vereenzaming.

Minimabeleid
Als pleister op de wonde kun je gemeentelijk beleid inzetten om de mensen die dat hard nodig hebben een financieel steuntje in de rug te geven. Een goed beleid voor de minima zou hiertoe kunnen leiden. Het minimabeleid geeft aan op welke wijze binnen de gemeente de solidariteit van de burgers onderling tot uitdrukking wordt gebracht. Tweederde van alle gemeenten in Nederland hebben een geïntegreerd minimabeleid.

Meedoen aan debat
In de aanloop naar de verkiezingen organiseert de werkgroep een discussie avond met alle politiek partijen over het gemeentelijk minima beleid. Deze discussieavond vindt plaats op 19 november 2001, aanvang 20.00 uur in het Dorpshuis in Valthe. Wij nodigen alle betrokkene- belangstellende uit om te komen. De werkgroep pleit voor opname van hun wensen in de verkiezingsprogrammas en vervolgens ook omzetting van de woorden in daden.

Nadere informatie
Jan Reiling, Oosteresstraat 3, 9531 CD Borger. Tel: 0599-235359

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.