Nationaal Instituut voor de Statistiek België


Openbaar vervoer groeit sterker dan autoverkeer

Een nieuw fenomeen doet zich voor: in 2000 is het openbaar vervoer sterker gegroeid dan het privé-verkeer. Zowel de afgelegde afstanden als de reizigers-kilometers van personenwagens stegen tussen 1999 en 2000 met 1,1 procent, terwijl het totale aantal reizigers dat gebruik maakte van het openbaar vervoer in diezelfde periode met 3,2 procent toenam. Maar uiteraard mag men de grootteorde niet uit het oog verliezen: het openbaar vervoer heeft nog steeds een veel kleiner aandeel in de vervoersmarkt dan het personenwagenverkeer.

De groei was sterker voor het openbaar vervoer over het spoor (+4,1 procent) dan voor het openbaar vervoer over de weg (+2,9 procent). De prestaties van De Lijn in Vlaanderen (7,7 procent meer reizigers) en die van de MIVB in Brussel (6,8 procent meer reizigers) waren uitstekend, maar de totaalcijfers voor het openbaar vervoer over de weg werden negatief beïnvloed door die van de Waalse vervoersmaatschappij TEC die in 2000 bijna 9 procent minder reizigers telde dan het jaar voordien. De Lijn telde 240 miljoen reizigers in 2000, tegen 223 miljoen het jaar voordien. De MIVB vervoerde er 223 miljoen, tegen 209 miljoen in 1999. TEC telde 144 miljoen reizigers, tegen 159 miljoen in 1999. De NMBS tenslotte vervoerde in 2000 153 miljoen reizigers, tegen 147 miljoen in 1999.

In deze tijden van overvolle wegen, verkeersonveiligheid en toenemend ecologisch bewustzijn krijgt het openbaar vervoer meer aandacht. De overheid vergroot de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer door het gebruik ervan goedkoper of zelfs gratis te maken en de investeringen te verhogen. Daarnaast doen werkgevers inspanningen door een veel groter deel van de verplaatsingskosten met het openbaar vervoer van hun personeel voor hun rekening te nemen. Het openbaar vervoer krijgt zo nog een extra duwtje in de rug.

Het NIS wil graag de nodige cijfergegevens aanreiken bij deze maatschappelijke evolutie. Wij hebben informatie verzameld bij de verschillende maatschappijen voor openbaar vervoer in ons land en de belangrijkste gegevens voor u in twee handige tabellen samengebracht. Eén tabel gaat over het openbaar vervoer over de weg en bevat cijfers van de maatschappijen De Lijn, TEC en MIVB. Ze geeft de evolutie weer tussen 1996 en 2000 van het aantal vervoerde reizigers, het aantal afgelegde kilometer, de netto vervoersontvangsten, het aantal medewerkers, de omvang van de vloot, de bediende oppervlakte, het aantal bediende gemeenten, het aantal lijnen, de lengte van de netten en het aantal stopplaatsen. Ook de tabellen over het openbaar vervoer via het spoor werden sterk uitgebreid. De gepubliceerde statistieken zijn afkomstig van de NMBS en hebben eveneens betrekking op de periode 1996-2000. Ze bevatten gegevens over het aantal vervoerde reizigers, het aantal afgelegde kilometer, de afgelegde reizigers-kilometers, de netto vervoersontvangsten, het personeelstal, het park van rollend materieel, de lengte van het spoorwegnet, het aantal stations en stopplaatsen en de investeringen. Recent werden er ook gegevens toegevoegd aan de tabel over het motorvoertuigenpark. Natuurlijk zult u op deze plaats ook de cijfers over het autoverkeer aantreffen. Nieuwsflash n°1 (20 november 2001)

Het is toegestaan deze artikelen geheel of gedeeltelijk over te nemen, mits bronvermelding.


Laatst gewijzigd op: 19/11/2001 © 1998/2001 NIS, Ministerie van Economische Zaken
http://statbel.fgov.be