Provincie Noord-Holland

Persbericht, 14 november 2001

100e subsidie voor kleine landschapselementen
Gedeputeerde Ada Wildekamp overhandigt op maandag 19 november de 100e subsidie voor kleine landschapselementen aan bewoners in Noord-Beemster. De proeffase van de nieuwe subsidieregeling, die succesvol is verlopen, wordt hiermee afgesloten.

De subsidieregeling kleine landschapselementen is in juni als pilotproject van start gegaan in de regio Noord-Holland Midden. Particulieren en boeren buiten de bebouwde kom konden subsidie aanvragen voor beheer en aanplant van hoogstamfruitbomen, windsingels, knotbomen en leibomen. De regeling is een groot succes gebleken. In totaal zijn er ruim 200 aanvragen gedaan voor een gemiddeld bedrag van f 1.200,- per aanvraag. De totaal beschikbare subsidie was f 100.000,-. Vooral particulieren hebben gebruik gemaakt van de regeling. Opvallend was dat naast er naast financiële ondersteuning ook veel behoefte was aan adviezen over aanleg herstel en onderhoud. Begin volgend jaar zal Gedeputeerde Staten beslissen of de regeling uitgebreid wordt naar de rest van de provincie en of er ook andere landschapselementen.

Kleine landschapselementen als fruitbomen, knotbomen, leibomen en windsingels zijn beeldbepalend voor het Noord-Hollandse landschap. Ze maken deel uit van onze cultuurhistorie. Veel kleine elementen bij elkaar zijn van wezenlijk belang voor de natuur. In de bomen komen veel diersoorten voor, zoals vlinders, egels, vleermuizen, steenuilen en vele soorten zangvogels. Doordat de elementen in de loop van de tijd hun functie hebben verloren, worden ze niet meer onderhouden en verdwijnen ze uit ons landschap. Om deze ontwikkeling te keren, is op initiatief van gedeputeerde Ada Wildekamp de subsidieregeling kleine landschapselementen tot stand gekomen. Landschapsbeheer Noord-Holland voerde de regeling uit, in samenwerking met de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Waterland.