Partij van de Arbeid

!!! HERZIEN PERSBERICHT !!!

Den Haag, 16 november 2001

De PvdA organiseert de week van de 'nieuwe generatie ondernemers' Ad Melkert, Willem Vermeend en Wouter Bos bezoeken Rotterdam

In de week van 19 t/m 23 november organiseert de Partij van de Arbeid de week van de 'nieuwe generatie ondernemers'. PvdA Tweede-Kamerfractievoorzitter Ad Melkert, minister Tineke Netelenbos, de staatssecretarissen Wouter Bos, Willem Vermeend, Dick Benschop en 03-go Vliegenthart, PvdA-voorzitter Ruud Koole en vele anderen zullen in het kader van deze week deelnemen aan werkbezoeken en discussies met nieuwe en startende ondernemers over ondernemen. Deze activiteiten vinden onder andere plaats in Rotterdam, Zwolle, Scheveningen, Den Haag en Eindhoven.

De PvdA wil met deze themaweek de noodzaak van een actief economisch beleid onder de aandacht brengen. Beleid dat ondernemers stimuleert om op een verantwoorde manier te investeren, werkgelegenheid te scheppen, consumenten van goede producten te voorzien en winst te maken. Sommige bedrijven gaan voorop in maatschappelijk ondernemen. Ze spreken niet slechts over winst, maar over mensen, aarde en winst ('people, planet, profit'). Deze verantwoordelijkheid zou de norm moeten worden voor alle ondernemingen. Het bedrijfsleven moet op haar beurt kunnen rekenen op voortreffelijk onderwijs, een goed werkende arbeidsmarkt, optimale bereikbaarheid en een verantwoorde lastendruk. Overheid en bedrijfsleven hebben elkaar nodig.

De werkbezoeken
Maandag 19 november bezoeken PvdA-fractievoozitter Ad Melkert, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Willem Vermeend en de staatssecretaris van Financiën Wouter Bos Rotterdam.

Om 9.45 spreken Ad Melkert, Wouter Bos en de Tweede-Kamerleden Staf Depla, Nebahat Albayrak en Laurette Spoelman in Wijkkantoor Nieuwe Westen, G.J. Mulderstraat 10 te Rotterdam met allochtone ondernemers uit Delfshaven. Hier vinden kleinschalige activiteiten plaats om de allochtone ondernemers te ondersteunen. Daarnaast wordt gesproken over het Project Mentorschap. In dit project worden ervaren ondernemers gekoppeld aan startende ondernemers.

Aansluitend wordt de delegatie, om 11.10 uur, rondgeleid in de Mevlana Moskee, Mevlanaplein 1 te Rotterdam. Kamerlid Peter van Heemst voegt zich hier bij het gezelschap.

Om 11.40 uur arriveren de PvdA-ers in de Van Nelle Ontwerpfabriek, Van Nelleweg 1 te Rotterdam, waar het gezelschap na een rondleiding en gesprekken met een aantal ondernemers van 13.00 tot 13.25 uur luncht. Tijdens de lunch wordt een toelichting over het gebouw gegeven. In de Van Nelle Ontwerpfabriek zijn diverse bedrijven gevestigd.

Na de lunch gaan de PvdA-ers met een historische tram van Rotterdam Zuid naar Charlois. Tijdens de rit geeft Bert Kandel (Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam) uitleg over de Attractieve Stad.

In Grand Café de Koriander, Kromme Zandweg 79, wordt om 14.00 uur met diverse ondernemers gesproken over Charlois en werkgelegenheid. Tijdens deze bijeenkomst spreken Wouter Bos, Staf Depla, Laurette Spoelman en Peter van Heemst met een aantal kleine ondernemers uit de wijk Oud-Charlois die een informeel samenwerkingsverband hebben ontwikkeld en op die manier het hoofd trachten te bieden aan de overmacht van grote supermarkten en warenhuizen.

Om 16.00 uur gaat de delegatie naar de oude directiekamer van de RDM, Heijplaatstraat 21(ingang Oostpoort). In Waalhaven maken de PvdA-ers een rondwandeling en discussieren zij met plaatselijke ondernemers. Er zal onder meer worden gesproken over de herstructurering van de Waalhaven, intensivering van het ruimtegebruik en de overgang van haven naar meer wonen, werken en recreatie.

Om 14.00 uur gaan Willem Vermeend, Dick de Cloe en Nebahat Albayrak naar het gebouw Lloydkwartier Audiovisueel Cluster Nieuwe Media, Lloydstraat 7-19 te Rotterdam. Hier krijgen de PvdA-ers onder meer een presentatie over het audiovisueel cluster dat ontwikkeld wordt in de Schiecentrale.

Van 15.30 tot 16.30 uur gaat deze delegatie naar het Rotterdam Centrum voor Theater, Mattenessedijk 293. De delegatie krijgt hier uitleg over initiatieven vanuit wijken voor Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. Hoe worden kleinschalige initiatieven in Delfshaven opgepakt en kunnen culturele activiteiten aan lokale economie bijdragen?

Aansluitend spreken de PvdA-ers in Ruba Las, Matenesselaan 480, over een opleidingsprogramma voor jongeren uit Delfshaven. Tot slot vindt een gesprek plaats met één van de oprichters van de Multicultureel Ondernemers Organisatie Rotterdam, Maritsa Russel.

Voor meer informatie: Altie Blanken 070 - 318 2698