Provincie Noord-Holland

Persbericht, 9 november 2001

Openbaar debat over de toekomst van de Stelling van Amsterdam

Hoe kan de stelling van Amsterdam als cultuurhistorisch fenomeen een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de leefomgeving in de deltametropool van de 21e eeuw? Deze vraag stond centraal in het onderzoek van de provincie Noord-Holland naar de toekomstige rol en betekenis van de stelling. Op basis van de resultaten van het onderzoek ontwikkelde H+N+S Landschapsarchitecten een streefmodel voor de toekomstige ontwikkeling van de 135 kilometer lange stelling. Dit streefmodel dient als bouwsteen voor het door de provincie op te stellen Streekplan Noord-Holland Zuid.

De provincie heeft al eerder met bestuurders rond de tafel gezeten om de toekomstplannen te bespreken. De bestuurlijke klankbordgroep komt voor een tweede keer bij elkaar voor een openbaar debat waarvoor ook de pers is uitgenodigd. Het debat vindt plaats op 19 november 2001 van 13.30 tot 17.00 uur in de Boekmanzaal in het stadhuis van Amsterdam.

Voorafgaand aan het debat overhandigd gedeputeerde Ruimtelijke Ordening, provincie Noord-Holland Henry Meydam een door Gerard Westerloo geschreven essay "De Stiltestelling" aan staatssecretaris van Cultuur, Rick van der Ploeg.

Aansluitend discussieert een aantal leden van de bestuurlijke klankbordgoep onder leiding van Tracy Metz aan de hand van vier thema's met de zaal. De thema's vindt u terug het programma. Genodigden zijn bestuurders van gemeenten, water- en hoogheemraadschappen, provincies, recreatieschappen en een aantal belangenorganisaties.

Het programma

13.00 uur ontvangst
14.00 uur voordracht uit het essay "Stiltestelling" journalist Gerard van Westerloo
14.15 uur samenvatting van de onderzoeksresultaten door H+N+S Landschapsarchitecten
14.30 uur Kan de Stelling functioneren als ruimtelijk structurerend fenomeen in de noordvleugel van de Randstad?
15.00 uur Wat zijn de mogelijkheden voor bestuurlijke samenwerking bij de verdere ontwikkeling van de Stelling van Amsterdam? 15.30 uur pauze
16.00 uur Kan de Stelling een drager zijn van culturele ontwikkelingen en welke ontwikkelingen zijn dan gewenst?
16.30 uur

Is er publiek-private samenwerking mogelijk bij toekomstige ontwikkelingen rond de Stelling van Amsterdam?
17.00 uur Afsluiting met een drankje

Inlichtingen: Caroline Smook, projectleider, tel. (023) 514 45 06.