DSM

40N 19 november 2001

DSM verkoopt certificaten Energie Beheer Nederland BV aan de Staat

Op 18 november 2001 hebben de Staat en DSM overeenstemming bereikt over de verkoop van de certificaten die DSM houdt in Energie Beheer Nederland BV (EBN) voor de prijs van NLG 2,740 miljard / EUR 1,243 miljard. De overdracht vindt plaats per 28 december 2001.

Aanleiding voor deze transactie is het voornemen van de Staat om het 'gasgebouw' aan te passen in het kader van de verdere liberalisering van de Europese interne gasmarkt. Onderdeel van deze aanpassing is het beëindigen van de financiële belangen van DSM daarin.

DSM zet het beheer van en de dienstverlening aan EBN voort op basis van een beheersovereenkomst die is aangepast aan de door de verkoop gewijzigde verhoudingen.

Door de transactie zullen op korte termijn de vermogenspositie en de balansverhoudingen van DSM worden versterkt. Met deze transactie vervalt het recht van DSM op het jaarlijks dividend van EBN van circa NLG 140 miljoen / circa EUR 65 miljoen. De opbrengsten van deze transactie zullen door DSM worden aangewend voor de implementatie van de strategie 'Vísion 2005: Focus & Value' hetgeen alsdan een positieve invloed op de winst per aandeel zal hebben.