Euronext Amsterdam

19 Nov 2001 Newconomy N.V. heeft het fondsenreglement niet overtreden Persbericht 2001.111

Newconomy N.V. heeft het Fondsenreglement niet overtreden

Newconomy N.V. ("Newconomy") heeft met de wijze van berichtgeving over de afwaarderingen van participaties over het boekjaar 2000 het Fondsenreglement niet overtreden. Dit is de conclusie van het onderzoek dat Euronext heeft ingesteld.

De aankondiging door Newconomy op 4 februari 2001 van een nettoverlies over het boekjaar 2000 van NLG 33-39 miljoen als gevolg van afboekingen van participaties in partnerbedrijven, ("participaties") heeft de aandacht getrokken. Hierop is door Euronext een onderzoek ingesteld, in dit onderzoek stond de vraag centraal of door Newconomy artikel 28h van het Fondsenreglement is overtreden.

Hierbij wordt opgemerkt dat de publicatie van bovengenoemd verlies op 4 februari 2001 niet heeft geleid tot een aanmerkelijke koersdaling van de aandelen Newconomy.

Artikel 28h bepaalt, kort gezegd, dat een uitgevende instelling verplicht is om terstond een publicatie te doen omtrent elk feit of elke gebeurtenis waarvan moet worden aangenomen dat hiervan een aanmerkelijke invloed op de koers zal uitgaan.

De uitgevende instelling heeft enige beoordelingvrijheid ten aanzien van de vraag of bepaalde informatie onder de publicatieverplichting van artikel 28h Fondsenreglement valt.

Individuele feiten in het kader van een te verwachten resultaatontwikkeling zullen eerst in voldoende mate vast moeten staan alvorens ingevolge artikel 28h Fondsenreglement een winstwaarschuwing dient te worden gepubliceerd. Hierbij moet worden bedacht dat een uitgevende instelling bij de beoordeling van de koersgevoeligheid van informatie onder meer rekening houdt met de wijze waarop redelijke verwachtingen ten aanzien van ontwikkelingen in de nabije toekomst zich verhouden tot in het verleden gepubliceerde vooruitzichten.

Voor de beoordeling door Euronext was het met name van belang om vast te stellen of de bij Newconomy bekende ontwikkelingen in het vierde kwartaal 2000 van zodanige aard waren dat een publicatie ingevolge artikel 28h Fondsenreglement was vereist. In het kader van deze beoordeling waren met name de afboekingen van participaties relevant.

Uit de bevindingen van het onderzoek is gebleken dat de methode van de waardering van participaties door Newconomy veelvuldig is gecommuniceerd met de markt. In het prospectus, het jaarverslag alsmede op de website van Newconomy is ruim aandacht besteed aan de wijze waarop door Newconomy participaties worden gewaardeerd. Voorts is in de pers ruim aandacht besteed aan de op- en afwaarderingen van de participaties van Newconomy in voorgaande kwartalen. Derhalve was het algemeen bekend dat de deelnemingen van Newconomy werden gewaardeerd tegen marktwaarde. Tevens was het algemeen bekend dat de marktwaarde van internet bedrijven in het tweede halfjaar 2000 aanzienlijk was gedaald.
De relatief geringe koersdaling na publicatie van de winstwaarschuwing zou in dit verband kunnen worden gezien als een bevestiging dat de afwaardering van de deelnemingen door Newconomy voor het beleggend publiek niet geheel onverwacht kwam.
De aard en de omvang van de afwaarderingen van de participaties die hebben geleid tot het eerder genoemde verlies konden, gezien de complexiteit, pas kort voor de publicatie van het persbericht van 4 februari 2001 definitief worden bepaald, en kwamen derhalve eerst op dat tijdstip vast te staan.

Op basis van de ter beschikking staande gegevens en een "second opinion" is Euronext van oordeel dat niet is gebleken dat Newconomy artikel 28h van het Fondsenreglement heeft overtreden.

Ingeval een vermoeden bestaat van een kennelijke overtreding zoals bedoeld in artikel 6 van het Reglement Adviescommissie Fondsenreglement, kan Euronext de zaak ter advisering voorleggen aan de Adviescommissie Fondsenreglement (Adviescommissie). Nu in het onderhavige geval van een vermoeden van een kennelijke overtreding van het Fondsenreglement als bedoeld in artikel 6 van het Reglement Adviescommissie Fondsenreglement niet is gebleken, ontbreekt het Euronext aan de grondslag waarop de Adviescommissie kan worden verzocht om een advies uit te brengen.

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs