Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

MIN EZ:toekomstige structuur van het gasgebouw

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 154
Datum: 19-11-2001

UITGANGSPUNTEN EN PERSPECTIEVEN VOOR DE TOEKOMSTIGE STRUCTUUR VAN HET

GASGEBOUW

Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft, mede namens minister Zalm van Financiën een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over de toekomstige structuur van het zogenoemde Gasgebouw. Het Gasgebouw is de publiek-private samenwerking voor winning en afzet van aardgas. Partners in het Gasgebouw zijn, naast Energie Beheer Nederland BV (EBN) en de Staat, Shell en ExxonMobil. De minister schrijft in haar brief dat ze nog in gesprek is met Shell en ExxonMobil. Ze brengt de Kamer op de hoogte van de uitgangspunten die zij in het overleg over de toekomstige structuur van het Gasgebouw hanteert. Daarnaast informeert ze de Kamer over de beëindiging van de financiële belangen van DSM in het Gasgebouw doordat de Staat alle certificaten die DSM houdt in EBN voor een bedrag van 2,74 miljard gulden (1,243 miljard Euro) heeft overgenomen.

De belangrijkste uitgangspunten die de minister in de brief aan de Tweede Kamer noemt zijn:


- De publieke belangen moeten ook in de toekomstige structuur gewaarborgd zijn. Het gaat hierbij om voorzieningszekerheid en het optimaal ontwikkelen van de Nederlandse bodemschatten. Met het oog op die publieke belangen is het zogenoemde kleine velden beleid van belang. Dit beleid geeft voorrang aan productie uit de kleine velden boven die uit het Groningenveld. Bij het optimaal ontwikkelen van de bodemschatten gaat het ook om de gasbaten voor de overheid, die minimaal gelijk moeten zijn aan de inkomsten zonder een wijziging van de structuur.


- De toekomstige structuur moet transparant zijn en passen in de ontwikkeling naar een interne gasmarkt in Europa. Publieke belangen moeten bij voorkeur publiekrechtelijk worden geregeld. Transport, handel en productie zullen meer onafhankelijk worden bestuurd, waarbij commerciële en marktconforme relaties tussen de onderdelen zullen bestaan. Een onafhankelijk netbeheer is een essentiële voorwaarde voor een goede marktwerking en voor het toezicht daarop. In lijn daarmee bereidt de Gasunie zelf een organisatorische splitsing tussen handel en transport voor en bestudeert een juridische splitsing. De minister ondersteunt dit initiatief.


- Gasunie en bedrijven die daar mogelijk uit voortkomen moeten in de nieuwe structuur een goed perspectief hebben om als volwaardige marktpartij op de gasmarkt te kunnen opereren. Behoud en zo mogelijk uitbouw van de vooraanstaande positie op de Europese gasmarkt, de aanzienlijke werkgelegenheid die hiermee gemoeid is en de betekenis voor (Noord)Nederland zijn daarbij belangrijke elementen.

In het licht van de te verwachten aanpassingen in de structuur van het Gasgebouw achten zowel de Staat als DSM het opportuun om de financiële belangen van DSM in het Gasgebouw te beëindigen. Daartoe heeft de Staat de door DSM gehouden certificaten EBN overgenomen. Dit heeft tot gevolg dat de Staat bij de herstructurering van het Gasgebouw geen rekening meer hoeft te houden met de inkomsten van DSM, die direct zijn gerelateerd aan de inkomsten van EBN. Dit maakt vervolgstappen bij de herstructurering van het Gasgebouw minder gecompliceerd.

De overname van de certificaten voor het bedrag van 2,74 miljard gulden (1,243 miljard Euro) is voor de Staat financieel niet bezwaarlijk. De uitgaven aan DSM als certificaathouder (tussen de 140 en 150 miljoen gulden ofwel tussen 63,5 en 68,1 miljoen Euro) zullen als gevolg van de aankoop wegvallen. Hiertegenover staat dat als gevolg van de aankoop van de certificaten de staatsschuld toeneemt, waardoor jaarlijks hogere rente-uitgaven ontstaan. Die extra rente-uitgaven bedragen, uitgaande van het huidige rendement op langlopende staatsleningen van circa 5%, 135 à 140 miljoen gulden per jaar, ofwel 61,3 miljoen à 63,5 miljoen Euro.

Minister Jorritsma zal op basis van de in de brief aan de Tweede Kamer uiteengezette uitgangspunten samen met minister Zalm van Financiën de besprekingen met Shell en ExxonMobil voortzetten en zodra deze gesprekken of andere ontwikkelingen daartoe aanleiding geven de Tweede Kamer opnieuw informeren.

Noot van de redactie: inlichtingen bij Jan van Diepen, tel: (070) 379 60 73

19 nov 01 09:03