GroenLinks

GroenLinks: reeds komend jaar huursubsidie voor studenten

(19 november 2001)

Huursubsidie voor studenten is komend jaar al te realiseren. De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks stelt per amendement voor om hiervoor ¤20 mln uit te trekken. Door uitbreiding van de huursubsidie hebben mensen in een onzelfstandige woning voortaan ook recht op deze tegenmoetkoming in de woonlasten. Het bedrag, oplopend tot ¤36 mln/jaar, kan structureel worden betaald uit de te hoge ramingen voor de koopsubsidieregeling. Huursubsidie uitbreiden

Mensen die op kamers wonen hebben recht op huursubsidie, vindt GroenLinks. Voorstellen om dit mogelijk te maken zijn gedaan in de notitie "Kamer gezocht!!". De Huursubsidiewet zorgt ervoor dat mensen met een lager inkomen een tegenmoetkoming krijgen in hun woonlasten. Of zij een eigen voordeur hebben of niet, maakt in principe niets uit. Daarom dient de wet te worden gewijzigd, zodat ook kamerbewoners, onder wie studenten, deze tegenmoetkoming ontvangen.

Kosten zijn beperkt
Volgens berekeningen van het ministerie van VROM, en van GroenLinks zelf, zijn er zo'n 200.000 kamers in Nederland. Driekwart van deze hebben een kale huur onder de ¤166,08, de vaste eigen bijdrage uit de Huursubsidiewet. De bewoners van de overige 50.000 kamers zouden huursubsidie krijgen, waarmee de kosten jaarlijks ongeveer ¤36 mln bedragen. In 2002 kan de huursubsidie worden ingevoerd per 1 juli, zodat voor dit beginjaar een bedrag van ¤20 mln volstaat.

Voorstellen GroenLinks zijn betaalbaar
Deze kosten zijn te verantwoorden binnen de begroting VROM voor komend jaar. Immers, de bedragen voor de koopsubsidie (Wet Bevordering Eigenwoningbezit) zijn veel te hoog ingeschat. Door staatssecretaris Remkes is ruim ¤56 mln geraamd, maar gezien de minimale belangstelling tot nu toe -pas tweehonderd mensen hebben koopsubsidie gekregen- is het meer dan verantwoord om deze ruimte in te zetten voor de kamerhuurders.

Ineke van Gent