Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Na 3 jaar nog steeds geen resistentie met Kaletra: Anti HIV-behandeling ook op lange termijn effectief

Hoofddorp / Athene, 19 november 2001 -- Op het 8ste Europese HIV-Congres (ECCAT) in Athene is onlangs bekend gemaakt dat drie jaar na de eerste toepassing van de HIV-remmer Kaletra (lopinavir/ritonavir), bij niet eerder behandelde patiënten, nog steeds geen resistentie is opgetreden tegen dit middel. Dit is van belang voor het groeiend aantal HIV-geïnfecteerden in ons land, omdat de infectie met de huidige medicatie niet altijd onder de knie te houden is vanwege optredende resistentie van het virus.

Prof. Dr. S.A. Danner, VU Medisch Centrum zegt over dit nieuws: "De langdurige afwezigheid van resistentie bij behandelingsnaïeve patiënten is nu voor het eerst bij een der krachtige HIV-remmers aangetoond. Dit zijn unieke resultaten, waar HIV-behandelaren met belangstelling naar zullen kijken. De 3 jaars data wijzen erop dat Kaletra bij niet eerder behandelde patiënten langdurig gebruikt kan worden zonder gevaar voor resistentie."

Danner zal de gegevens van het ECCAT-congres, komende dinsdag 20 november op een wetenschappelijke bijeenkomst in Utrecht toelichten aan de Nederlandse HIV-behandelaren.

De gegevens die in Athene zijn gepresenteerd, komen uit medisch wetenschappelijk onderzoek met 470 patiënten. Honderd daarvan gebruiken Kaletra al 3 jaar.

Kaletra was bij de officiële introductie in Nederland, eerder dit jaar, het eerste middel van wat wel wordt genoemd een nieuwe generatie anti-HIV medicijnen (2de generatie protease-remmers). Kaletra vormt ook een goede behandelingsoptie voor patiënten die al enige tijd een combinatietherapie gebruiken en daar steeds minder goed op reageren.

Volgens het Aids-fonds zijn er in Nederland momenteel circa 15.000 mensen geïnfecteerd met het HIV-virus en zijn er in 1999 naar schatting 137 mensen overleden aan de gevolgen van AIDS.

===

Meer informatie voor de redactie:

De posterpresentatie van het ECCATT-congres waarin bovenstaande data zijn gepresenteerd, is op aanvraag beschikbaar (per post of e-mail) bij Abbott B.V., de heer P. Eenhoorn, medisch directeur, tel. 023-5544400; e-mail paul.eenhoorn@abbott.com

Zie ook www.abbott.com .

Voor feiten en cijfers over HIV en AIDS in Nederland: zie www.aidsfonds.nl .

Kaletra®: EU-nummer : EU/1/01/172/001, EU/1/01/172/003