FNV


FNV houdt hoofd koel: vooralsnog looneis 4%

Niemand kan voorspellen hoe de tragische gebeurtenissen in de VS de economische ontwikkeling beïnvloeden. Daarom is het verstandig het hoofd koel te houden, aldus de FNV. Vooralsnog gaat Nederlands grootste vakcentrale dan ook uit van een maximale looneis van 4%.

Vanwege het onzekere economisch tij legt de FNV wel de nadruk op het afsluiten van kortlopende contracten van 1 jaar. Tot 19 november is er nog tijd om de wensenlijst bij te stellen. Dan stelt de Federatieraad de discussienota arbeidsvoorwaardenbeleid 2002, getiteld Leren Loont, definitief vast.

Leren Loont kenmerkt zich door steeds meer individualisering. Zo wil de FNV meer keuzemogelijkheden binnen de CAO via een eigen loopbaan- en tijdbeleid voor elke werknemer.

Pijlers onder zon loopbaanbeleid, waarover FNV-bonden CAO-afspraken willen maken, vormen het Persoonlijk Ontwikkelings Plan (POP) en de Persoonlijke Ontwikkelings Rekening (POR).

Basis voor het POP vormt een individueel loopbaanadvies door een onafhankelijke instantie. Om inhoud te geven aan de POR willen FNV-bonden in 2002 om te beginnen een 0,5% van de loonsom, bovenop de al bestaande scholingsafspraken, inzetten.

Helderheid over allerlei verlofregelingen en voldoende zeggenschap over tijd zijn volgens de FNV de voornaamste voorwaarden voor een individueel tijdbeleid van werknemers.

Onderdelen van zon tijdbeleid kunnen zijn: sparen van tijd, de beheersing van overwerk, de mogelijkheid van een langere of kortere arbeidsduur en de samenvoeging van verlofregelingen tot een zogeheten mandje.

De FNV-bonden eisen in ieder geval tenminste 0,5% op voor andere arbeidsvoorwaarden. Dan gaat het naast scholing om zaken als kinderopvang, arbeidsmarktmaatregelen en pensioenen.

Zoals eerder aangekondigd gaat de FNV ook de buitensporige stijging van topsalarissen via de onderhandelingen aanpakken. Leren Loont noemt twee mogelijkheden die preventief moeten werken: een afspraak die vastlegt dat de lonen van de niet-CAO-inkomens gelijke pas houden met de CAO-lonen. Of een extra CAO-eis die de helft van het verschil tussen lonen van bestuurders en gewone werknemers claimt in de vorm van een eenmalige bonus.

17 september 2001