Korps: Groningen, plaats: Diverse 19-11-2001
Persberichten Regipolitie Groningen
Maandag 19 november 2001

Dagelijkse berichten

Delfzijl: inbreker aangehouden
Voor zijn woning aan de Eemsweg in Delfzijl heeft de politie zondagnacht een 27-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van een inbraak in een woning aan de Castorstraat in Delfzijl. De verdachte was door een bewoner van de Castorstraat gezien toen hij bij diens woning op de deur bonsde. De man deed niet open en de onbekende bezoeker verdween. Later bleek er bij de buurman van de bewoner te zijn ingebroken. Uit diens woning werd een videorecorder gestolen. Bij het politieonderzoek naar aanleiding van de inbraak werd de verdachte op basis van het opgegeven signalement aangetroffen. In zijn woning werd de gestolen videorecorder aangetroffen. De man is meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Het is niet uitgesloten dat hij meer inbraken heeft gepleegd.

Garmerwolde: bromfietsster gewond
Bij een éénzijdig verkeersongeval op de Rijksweg in Garmerwolde is zondagmiddag een 38-jarige bromfietsster uit Delfzijl gewond geraakt. De vrouw reed in de richting van Ten Boer en merkte een flauwe knik in het fietspad nabij de Bovenrijgerweg te laat op. Ze reed rechtdoor en kwam in de berm terecht. Daar verloor ze de controle over de brommer en kwam ten val. De vrouw liep schouderletsel op en is naar een ziekenhuis vervoerd.

Oude Pekela: brand in schaftwagen
Vermoedelijk door brandstichting ontstond zondagnacht brand in een schaftwagen van een elektronicabedrijf uit Sappemeer, die was gestald aan de Ontsluitingsweg in Oude Pekela. Een voorbijganger ontdekte het vuur en waarschuwde brandweer en politie. De brandweer bluste maar kon niet voorkomende dat de mobiele keet geheel uitbrandde. Politieonderzoek heeft uitgewezen dat een deur van de wagen was opengebroken en dat brand mogelijk is aangestoken. Er wordt een nader onderzoek ingesteld.

Stadskanaal: brand bij supermarkt
Door nog onbekende oorzaak ontstond zondagavond brand in stapel plastic kratten die gestapeld stonden voor een supermarkt aan het Ghandiplein in Stadskanaal. De luifel van de winkel vatte ook vlam en door de hevigheid van de vlammenzee ontstond de indruk dat de brand in de supermarkt woede. Uit voorzorg zij de bewoners van een aantal bovenliggende appartementen geëvacueerd. De brandweer bluste de brand waarna bleek dat in de winkel geen brand is geweest. De voorgevel van de zaak raakte zwaar beschadigd. Ook één van de bovenliggende appartementen liep schade op. Na het blussen van de brand konden de bewoners van ontruimde woningen naar hun huizen terug. De technische recherche stelt een onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Hoogezand: dronken automobilist
De politie heeft zondagnacht aan de Klompestraat in Hoogezand een 33-jarige automobilist uit Hoogezand aangehouden. Surveillerende agenten zagen de man in zijn auto over de Kerkstraat rijden en gaven hem een stopteken voor een routinecontrole. De man stopte echter niet maar verhoogde zijn snelheid en trachtte zich aan de politiecontrolecontrole te onttrekken. Hij reed met hoge snelheid op de Troelstralaan over een vluchtheuvel maar kon nog wel verder rijden totdat hij zijn wagen aan de Klompestraat op een parkeerplaats neerzette. Bij controle bleek de man te hebben gedronken. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.75 promille werd gemeten. Tevens bleek dat de verdachte niet in het bezit is van een rijbewijs en dat zijn auto niet APK gekeurd en onverzekerd was. Naast voor rijden onder invloed krijgt hij ook daarvoor proces-verbaal. De man is na verhoor heengezonden met een dagvaarding.

Scheemda: inbraak in bakkerij
In een bakkerij en het daarbijbehorende woonhuis aan de Diepswal in Scheemda is zaterdagnacht ingebroken. De daders kwam het pand binnen door een deur te forceren. Uit de zaak en het woonhuis namen ze enkele duizenden guldens weg. De politie stelt een onderzoek in naar de inbraak.

Bedum: man en vrouw aangehouden
Een 39-jarige man en een 34-jarige vrouw, beiden uit Groningen zijn zondagmiddag door de politie aangehouden aan Langs de Lijn in Bedum. Beiden waren door buurtbewoners gezien toen de man zich verdacht ophield bij een woning waarbij de vrouw op afstand stond te kijken. Bij onderzoek door de politie bleek dat het slot van de achterdeur van de woning was geforceerd. De deur kon echter nog niet worden geopend. Beide verdachte zijn meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor zijn ze heengezonden. Bij het onderzoek is niet kunnen blijken dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan een poging tot inbraak.

Wirdum: bestuurder brommobiel onder invloed
De 36-jarige bestuurder van een brommobiel is zondagmorgen wegens rijden onder invloed door de politie aangehouden op de Rijksweg in Wirdum. De man, inwoner van Appingedam, was met zijn voertuigje tegen een geparkeerde auto gebotst en bleek bij onderzoek door de politie onder invloed te zijn. De ademanalyse wees 1.35 promille alcohol uit. De man is na verhoor heengezonden met een dagvaarding en een rijverbod. Bij de aanrijding ontstond slechts lichte schade.

Groningen: lastige klant
Een 30-jarige man uit Haren werd afgelopen nacht tot twee keer toe weggestuurd toen hij in de portieken van de Hoekstraat rondhing. De verdachte trachtte op straat een politieauto tegen te houden maar werd door de agenten verwijderd. Ruim een kwartier later zagen agenten de man op het Zuiderdiep op het trottoir rijden met een fiets zonder verlichting. Agenten constateerden dat de man alcohol had genuttigd. Een blaastest wees ook uit dat hij 0.8 promille alcohol in zijn bloed had. Hij kreeg aan het bureau een proces verbaal.

Groningen: diefstal bargeld
Een 49-jarige man uit Groningen is zondagmiddag in een café aan de Grote Markt gepakt. De man stal wisselgeld vanaf de bar van het café. Bij het verlaten van het café wisten medewerkers de man tegen te houden en de politie te waarschuwen. De man is meegenomen naar het politiebureau waar hij werd gehoord.

Groningen: maaltijd bezorger beroofd
Op de Beijumerweg nabij Zuidwolde werd zondagavond een 16-jarige maaltijd bezorger beroofd. De jongen werd met zijn bromfiets aangereden door een andere bromfietsbestuurder. Toen het slachtoffer stopte werd hij direct door de veroorzaker van de aanrijding gedwongen zijn geld af te geven. De jongen gaf daarop zijn portemonnee af en de dader haalde het papiergeld eruit. Hierna werd de portemonnee terug gegeven aan het slachtoffer en de dader ging er op zijn bromfiets vandoor.

Groningen : geluidsapparatuur in beslag genomen De politie heeft zondagavond in een woning aan de Medanstraat de geluidsapparatuur in beslag genomen. Na meerdere waarschuwingen waren de agenten het zat omdat de bewoners de apparatuur steeds weer luider zetten toen de agenten waren vertrokken. Na het binnen dringen van de woning kon de apparatuur worden ontkoppeld. De 42-jarige bewoonster kreeg een proces verbaal.

Groningen: man door het lint
In het voormalig RKZ aan de Emmastraat heeft de politie zondagavond een 29-jarige stadjer opgepakt. De man viel zijn ex. lastig en nadat agenten hem wilden verwijderen ging hij door het lint. Met enig geweld kon de verdachte worden overmeesterd. Hij is voor de rest van de nacht ingesloten in een politiecel.

Groningen: man onwel na veel drank gebruik
De politie kreeg afgelopen nacht een melding dat een bezoeker van een café aan de Meeuwerderweg onwel was geworden. Toen agenten een bezoek aan het café brachten werden ze direct met veel lawaai welkom geheten door een tweetal mannen, beiden 32 jaar, uit Groningen. Van een onwel wording was geen sprake. De beide heren vielen de agenten lastig en begonnen bedreigingen te uiten en te schelden. Nadat de mannen het café waren uitgezet begon op straat de ellende opnieuw. Een reclamezuil moest het ontgelden. Hierop werden de beide mannen, die zich hevig verzetten, aangehouden en voor de rest van de nacht ingesloten.

Haren: daders van inbraak gepakt
In de Kerkstraat in Haren heeft de politie vannacht twee verdachten op heterdaad kunnen betrappen bij een inbraak in een supermarkt. De politie werd gealarmeerd door getuigen die zagen dat drie mannen de supermarkt waren binnen gedrongen na het ingooien van een grote ruit. Toen de agenten bij de winkel kwamen vluchtten de drie met een aantal zakken richting de Bernhardlaan. Toen zij zich ontdekt wisten werden de zakken in de bosjes gegooid. Een 23-jarige man uit Hooghalen kon direct worden gepakt. Zijn 19-jarige mededader uit Sappemeer werd na een korte achtervolging achterhaald en ingerekend. De derde verdachte zag kans de dans te ontspringen. In de aangetroffen zakken werden sigaretten, mobiele telefoons en telefoonkaarten gevonden. De mannen zijn ingesloten. Vermoedelijk zijn ze ook verantwoordelijk voor een tweetal inbraken bij een supermarkt op het Industriepark te Leek dit weekend.

Inlichtingen: afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (30 ct/min).