FNV BOUW

FNV Bouw: laat Eerste Kamer houtwet wegstemmen

De Eerste Kamer moet het wetsontwerp-Vos wegstemmen, dat niet-gecertificeerd hout van een 'rode sticker' wil voorzien. Dat pleidooi komt van Theo van Amersfoort, bondsbestuurder meubel en hout van FNV Bouw. Tegelijkertijd moet de overheid de Stichting Keurhout meer mogelijkheden geven, bijvoorbeeld door op gecertificeerd hout het lage BTW-tarief van toepassing te verklaren. Ook de houthandel dient zich meer in te spannen voor de in- en verkoop van gecertificeerd hout.

Van Amersfoort vindt dat het wetsontwerp-Vos goedwillende consumenten naar aluminium en kunststof jaagt. Immers: bijna al het hout dat nu in Nederland verkrijgbaar is, zou van een rode waarschuwing moeten worden voorzien. Toch is voor de productie van hout minder energie nodig dan voor de vervaardiging van aluminium en kunststof. Een verkeerd imago van hout is dan ook niet in het belang van het milieu. De bestuurder van FNV Bouw vindt het evenmin terecht wanneer alleen FSC-hout voor 'goed hout' doorgaat. Hij hield zijn pleidooi op 19 november 2001, tijdens een bijeenkomst voor leden in de sector meubel en hout. Niet voor niets richtten overheid en werkgevers en werknemers in de houtbranche in 1986 de Stichting Keurhout op. Die keurt hout op basis van de minimumeisen van de overheid. Diezelfde overheid trekt echter meer en meer de handen van Keurhout af. De houthandel doet het voorkomen alsof er geen markt is voor gecertificeerd hout en zet zich evenmin voluit in voor het gecertificeerde hout van Keurhout. Resultaat is dat bewuste consumenten denken dat 'goed hout' beperkt blijft tot het keurmerk van FSC, Forest Stewardship Council. Nu is FNV Bouw als lid van FSC een voorstander van dit keurmerk. De bond vindt echter dat daarnaast ook ander gecertificeerd hout een goede rol kan spelen op de Nederlandse markt. Bijvoorbeeld Europees naaldhout met z'n strenge herplantingsregels. Op alle gecertificeerd hout zou de overheid het lage BTW-tarief moeten toepassen. Dan is er van prijsverschil met 'fout hout' nauwelijks nog sprake, zodat meer consumenten tot aanschaf overgaan.

Van Amersfoort nodigt de milieubeweging uit om opnieuw aan de Brusselse onderhandelingstafel plaats te nemen. Nederlands beleid is niet genoeg: er is dringend Europees beleid voor de handel in 'goed hout' nodig. Daarvoor is een dialoog met alle partijen van belang, vindt FNV Bouw, die samen met de werkgevers aan de Sociale Dialoog deelneemt.

Voor de redactie,