VSM

VSM eist aanpassing overgangsregeling homeopathie

VSM eist aanpassing overgangsregeling homeopathie

Alkmaar, 19 november 2001 . VSM heeft een rechtszaak aangespannen tegen Minister Borst. De fabrikant van homeopathische geneesmiddelen en tevens marktleider eist dat er een regeling wordt getroffen voor hun geneesmiddelen waarvan de registratieaanvraag op 31 december a.s. nog niet is beoordeeld. Deze middelen mogen volgens VSM niet van de markt worden gehaald, voordat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een definitieve beoordeling heeft gegeven. Het kort geding wordt samen gevoerd met branchevereniging NEHOMA en enkele andere individuele leden.

VSM staat achter de registratieplicht voor homeopathische geneesmiddelen. .In de huidige wet is echter geen rekening gehouden met geneesmiddelen die op 31 december a.s. nog steeds in behandeling zijn., aldus algemeen directeur Jan Zwoferink. Minister Borst is vooralsnog van plan om alle geneesmiddelen die niet geregistreerd zijn op 1 januari 2002 van de markt te laten halen. VSM heeft haar dossiers volgens door de overheid opgestelde regels op tijd ingediend. Zwoferink: .Het kan natuurlijk niet waar zijn dat de schappen op 1 januari leeg zijn, omdat het CBG dan nog niet klaar is met beoordelen. De consument wordt hiervan de dupe..

Dit jaar heeft VSM 52 registratieaanvragen ingediend voor haar zelfzorgmiddelen, zoals Spiroflor SLR gelei en Nisyleen. Om dit voor elkaar te krijgen, werken 30 mensen bij het bedrijf al enkele jaren aan deze dossiers. .Wij hebben voldaan aan het verzoek van Minister Borst om rekening te houden met de door de overheid ingestelde beoordelingsperiode. De tijd gaat nu dringen. Aangezien het CBG én de minister ons nog niet kunnen zeggen of onze producten voor het eind van dit jaar geregistreerd zijn, zien wij ons genoodzaakt de beschikbaarheid van de VSM-producten via de rechter veilig te stellen., zegt Zwoferink.

VSM vraagt niet om uitstel van de registratieplicht, zoals de Bond van Farmabedrijven heeft geëist. Zwoferink vindt het verklaarbaar dat de rechter het verzoek tot uitstel tot 2008 niet heeft gehonoreerd. .Elke lidstaat van de Europese Unie heeft de vrijheid gekregen om voor 2008 de registratie voor homeopathische geneesmiddelen in te voeren. Nederland heeft gekozen voor invoering in 2002. Helaas dreigt nu door de tijdsdruk een zorgvuldige beoordeling van homeopathische geneesmiddelen in gevaar te komen. Dit is onwenselijk, omdat de registratie juist is bedoeld om de veiligheid en kwaliteit van deze middelen te garanderen..

Uit onderzoek is gebleken dat één op de vier huishoudens een geneesmiddel van VSM gebruikt. Eén op de drie Nederlanders geeft de voorkeur aan homeopathische middelen. .We kunnen ons niet voorstellen dat Minister Borst voorbij gaat aan de keuze van deze - vaak chronisch zieke - mensen., aldus Zwoferink. .Ondanks dit kort geding hopen we dat de minister zelf met een goede oplossing voor deze situatie komt..

VSM Geneesmiddelen bv houdt zich bezig met de ontwikkeling, productie en verkoop van homeopathische en fytotherapeutische (plantaardige) geneesmiddelen.