Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Otium Leinewijk: meer dan een kunstwerk

Betekenis: Het Latijnse woord otium stamt uit de Romeinse tijd en betekent ontspanning en bezinning. Leinewijk duidt de locatie van het kunstwerk aan.

Locatie: Langs de Leinewijk bij Wolfsbarge, 500 meter ten oosten van de Woldweg.

Historisch punt: >> De plek van Otium Leinewijk markeert het begin van de Semslinie, een historische grens die het veenkoloniale gebied van wat nu Groningen en Drenthe is doorkruist.

In 1615 kregen de landmeters Johan Sems en Jan de la Haye opdracht van stadhouder prins Willem een grens uit te zetten, om conflicten over de verdeling van veeneigendommen te voorkomen.

De kaarsrechte grens werd uitgezet tussen 2 markante punten: Wolfsbarge, het eerste veenontginningsgebied waarbij de Martinitoren als baken zou dienen, en buurtschap Ter Haar bij Ter Apel, 11 meter boven het NAP en zodoende van ver goed zichtbaar.

Multifunctioneel: Het Otium Leinewijk wordt meer dan een kunstwerk. Een werk van deze tijd. Zo wordt het ingericht als pleister-, rust- en ontmoetingsplaats, maar bijvoorbeeld ook als locatie waar een lezing of vergadering kan worden georganiseerd. Daarnaast vormt het Otium Leinewijk een markante toegangspoort tot de Veenkoloniën en baken met een uitzicht.

Ontwerpers: De Rotterdamse kunstenaarsgroep Stichting Het Observatorium (www.observatorium.org) ontwerpt het Otium Leinewijk. Een soortgelijk kunstwerk in de Hoeksche Waard maakte al veel bij het publiek los. Zon 50 mensen maakten tijdens een 24-urig bezoek aan het kunstwerk logboeken, brieven, losse opmerkingen, fotos en geluidsopnamen.