NEHOMA

NEHOMA: Nieuwe rechtszaak homeopathieregistratie

NEHOMA: Nieuwe rechtszaak homeopathieregistratie

Elburg, 19 november 2001 . NEHOMA, de branchevereniging van homeopathiefabrikanten, daagt Minister Borst van VWS voor de rechter. NEHOMA eist dat alle homeopathische geneesmiddelen en antroposofische geneesmiddelen, voor zover homeopathisch bereid, waarvoor een registratieaanvraag is ingediend beschikbaar blijven voor de consument totdat een onherroepelijke beoordeling heeft plaatsgevonden. Minister Borst houdt vooralsnog vast aan het standpunt dat niet-geregistreerde producten per 1 januari 2002 van de markt moeten verdwijnen. Het kort geding is aangespannen door NEHOMA en enkele individuele leden, te weten VSM, Holomed, Wala, Heel en Weleda.

NEHOMA heeft in de jaren .80 de registratie voor homeopathische geneesmiddelen al onder de aandacht van de overheid gebracht. Consumenten moeten er zeker van zijn dat zij een kwalitatief goed en veilig geneesmiddel gebruiken. Een geregistreerd product voldoet aan deze eisen. Onze leden hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om de registratiedossiers voor hun producten samen te stellen, aldus Ronald Blankenstein, secretaris van NEHOMA. Het is voor hen een race tegen de klok, omdat pas in september 1999 alle criteria voor het registratiedossier bekend waren. De leden van NEHOMA vertegenwoordigen samen ruim 80% van de homeopathische markt.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is verantwoordelijk voor de beoordeling van de registratieaanvragen. Blankenstein: .Het ziet ernaar uit dat het CBG slechts een klein deel van de ingediende aanvragen voor 31 december a.s. kan afhandelen. In de huidige wet is geen regeling opgenomen voor de geneesmiddelen die nog in afwachting zijn van een beoordeling. Dit moet dus veranderd worden.. Bij de invoering van de registratieplicht voor reguliere geneesmiddelen zijn geneesmiddelen niet tijdelijk van de markt gehaald in afwachting van hun registratie. .Wij begrijpen niet waarom dit bij homeopathische geneesmiddelen dan wel zou gebeuren. Deze regeling geeft het CBG bovendien de ruimte om de dossiers zorgvuldig te beoordelen op veiligheid en kwaliteit.. Als Minister Borst geen regeling treft voor de homeopathische geneesmiddelen die in afwachting zijn van registratie, dreigen de schappen bij drogisterijen en apotheken grotendeels leeg te raken. .Wij kunnen ons niet voorstellen dat dit de bedoeling van de minister is., aldus Blankenstein.

NEHOMA wijkt in haar eis duidelijk af van het kort geding van de Bond voor Farmabedrijven waarover vandaag uitspraak is gedaan. .We zijn niet verrast door de beslissing van de rechter dat er geen uitstel wordt verleend. NEHOMA heeft hier ook nooit voor gepleit. Waar het NEHOMA om gaat is een duidelijke regeling voor die geneesmiddelen die nog in afwachting zijn van een definitieve beslissing omtrent hun registratie., zegt Blankenstein. Uitstel zou betekenen dat ook alle producten, waarvoor geen registratie is aangevraagd door indiening van een dossier, langer in de markt mogen blijven. Dit vindt NEHOMA een ongewenste situatie.

NEHOMA is de Nederlandse Associatie van Fabrikanten en Importeurs van Homeopathische, Antroposofische en Fytotherapeutische Geneesmiddelen en bestaat sinds 1984. De leden zijn: Biohorma (A. Vogel), Bonusan, Heel, Holomed, Homeoropa, Indros, Kernpharm, VSM, Wala en Weleda.