---

Ministerie van Defensie



---

Go Fast Jamaica

Kustwacht Antillen onderschept 300 kilo cocaïne

19-11-2001

Hr.Ms. Willem van der Zaan heeft zaterdagavond een dugsvangst gedaan in de wateren ten zuiden van Jamaica. Eerder dat weekend wist de Kustwachtcutter Panter van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba in samenwerking met een helikopter van de het Korps Landelijke Politiediensten Nederlandse Antillen een drugsaanlanding bij Curaçao te voorkomen.

De drugsvangst van de Willem van der Zaan begon zaterdagmiddag met de detectie door een Amerikaans Patrouille vliegtuig van een verdachte 'Go Fast' (snel vaartuig) op 100 mijl ten Zuiden van Jamaica. Hierop werd Hr.Ms. Willem van der Zaan naar de 'Go Fast' gedirigeerd. Toen de Willem van der Zaan de 'Go Fast' in het zicht kreeg ging er met hoge snelheid vandoor. Er volgde een korte achtervolging, maar enige tijd later gaf de bemanning van de 'Go Fast' zich over. Bij de achtervolging waren buiten het schip ook het Amerikaanse patrouille vliegtuig en de boordhelikopter van Hr.Ms. Willem van der Zaan betrokken.

Aan boord van de 'Go Fast' werden vier Colombianen aangetroffen alsmede driehonderd kilo cocaïne. De volgende dag is nog gezocht naar overboord gezette lading. Deze zoektocht heeft tot op heden geen resultaat opgeleverd. Hiermee blijft de totale drugsvangst op 300 kilo cocaïne met een Amerikaanse straatwaarde van vier en een half miljoen dollar.

De uiteindelijke aanhouding werd verricht door het aan boord van de Hr.Ms. Willem van der Zaan geëmbarkeerde 'US-Coastguard Law Enforcement Detachement' (LEDET). Dit LEDET heeft de Colombianen aangehouden en zal deze in de loop van de zondag tezamen met de in beslag genomen cocaïne en 'Go Fast' overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten. De Colombianen zullen volgens het Amerikaanse rechtssysteem worden vervolgd.

Vrijdagavond rond 2000 uur wist de Kustwachtcutter Panter, tezamen met de politiehelikopter van het Korps Landelijke Politiediensten Nederlandse Antillen een drugsaanlanding ter hoogte van de Vrijgezellenbaai te Curaçao te voorkomen. De hier gedetecteerde 'Go Fast' werd korte tijd door de Panter en de helikopter achtervolgd, maar wist uiteindelijk in de territoriale wateren van Venezuela te ontkomen. Ook hier is nog gezocht naar eventuele overboord gezette lading, maar tot op heden is niets aangetroffen. (Foto: KM)