Gemeente Voorschoten

Voorlichtingspagina week 20- 26 november

* Open haarden en houtkachels

* Tijd voor een inleveractie

* Welstandscommissie

* Inspraak vrijstellingsprocedure ex art 19 WOR
* Voornemen tot vrijstelling ex art 15 WOR
* Meldingen Wet Milieubeheer

* Verklaring Wet Milieubeheer

Open haarden en houtkachels

Eén op de vijf huishoudens in ons land heeft een open haard of een houtkachel. Zo'n stooktoestel brengt sfeer in huis, maar waak ervoor dat het stoken ervan niet gepaard gaat met negatieve effecten voor het milieu en voor uw gezondheid of dat het stoken uw buren overlast bezorgt.

U kunt er zelf veel aan doen om negatieve gevolgen te beperken. Dat begint al bij het kopen. Veel mensen kopen een open haard of een kachel met een te groot vermogen. Bij voluit stoken wordt het dan al gauw te warm in de woning. Om dit tegen te gaan wordt het vuur getemperd door de luchttoevoer te verminderen. Er is dan sprake van onvolledige verbranding, waarbij gassen vrijkomen die schadelijk zijn voor uw gezondheid, zoals koolmonoxide en roet. Kies een stooktoestel met de juiste capaciteit en laat u hierover voorlichten door de verkoper.

Verkeerd stoken kan de lucht in huis sterk vervuilen. Ventileer daarom voortdurend als u stookt. De schoorsteen moet ook aan bepaalde eisen voldoen. Die eisen zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. Informeer bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente of raadpleeg een installateur. En voor iedereen is van belang: laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen!

Het verbranden van afval, zoals plastic, oud papier, textiel, of afvalhout in uw kachel of haard is uit den boze. Daarbij komen heel veel schadelijke stoffen vrij. Stook alleen speciale briketten of onbehandeld, droog en schoon hout. Droog hout heeft minstens twee jaar te drogen gelegen en is te herkennen aan barsten en een loszittende schors.

U kunt zelf controleren of u goed stookt: door op de rook te letten. Als uit uw schoorsteen witte of kleurloze rook komt, is dat goed. Grijze of zwarte rook duidt op een onvolledige verbranding en dat is niet goed. Let ook op de kleur van de vlammen in de kachel of haard. Een goed vuur geeft helder gele vlammen. Oranje, instabiel flakkerende vlammen wijzen erop dat de verbranding niet goed verloopt. Stook niet bij mistig of windstil weer. De rook blijft dan hangen en dat kan overlast voor buren veroorzaken.

Voor meer informatie kunt u op werkdagen bellen met de GGD Zuid-Holland Noord, telefoon (071) 516 33 81 of uw vraag per e-mail indienen: leiden@ggd-zhn.nl. Vermeld dan wel uw naam, adres en telefoonnummer, zodat we uw vraag adequaat kunnen beantwoorden. Tijd voor een inleveractie:
Apart inleveren kleine elektrische apparaten
Kleine elektrische apparaten krijgen sinds vorig jaar weer een tweede leven. Zo kunnen bijvoorbeeld van het kunststof van een mixer kleerhangers worden gemaakt. Dit kan alleen als de oude of kapotte mixer wordt ingeleverd en niet in de in de vuilnisbak verdwijnt. Het laatste gebeurt nog te vaak, terwijl apart inleveren eigenlijk weinig moeite kost.

Stekker of batterij
Wat voor de mixer geldt, geldt ook voor de andere kleine elektrische apparaten. Alle apparaten met een stekker of batterij kunnen worden gerecycled. Tenminste, als u ze apart inlevert. Per jaar gooien we in Nederland maar liefst 3,2 miljoen kleine apparaten weg. Koffiezetapparaten, broodroosters, strijkijzers, föhns, walkmans, waterkokers, boormachines enzovoort hoeven niet in de vuilnisbak terecht te komen. Apart inleveren voorkomt een gigantische afvalberg, spaart het milieu en levert waardevolle grondstoffen op.

Twee plekken
Apart inleveren van kleine elektrische apparaten kost weinig moeite. Wilt u een apparaat kwijt dan kunt u op twee plekken terecht: bij de winkelier of bij de gemeente. De winkelier is verplicht uw oude apparaat gratis aan te nemen als u een soortgelijk apparaat koopt. Koopt u geen nieuw apparaat, maar wilt u wel een apparaat weggooien dan kunt u dit gratis aanbieden bij de gemeente. Zo kunt u het apparaat meegeven met de chemokar of brengen naar het afvaldepot (Koninklijke Marinelaan 21). De plaatsen en tijden waarop u bij de chemokar terecht kunt staan aangegeven op de vuilkalender. Elk apparaat dat bij de winkelier of bij de gemeente is ingeleverd, wordt gerecycled.

---
Welstandscommissie

Op maandag 26 november aanstaande vergadert de Welstandscommissie. Zij beoordeelt de bij de gemeente binnengekomen bouwplannen. Deze vergadering is openbaar en vindt plaats in de B&W-kamer van het gemeentehuis.

De vergadering begint om 10.00 uur met een besloten gedeelte. Tijdens dit deel, dat tot 11.00 uur duurt, kunnen belanghebbenden mondeling toelichting geven op de te behandelen bouwplannen. Zij kunnen zich, uitsluitend na telefonische afspraak, hiervoor aanmelden via nummer (071) 5600 725. Via dit telefoonnummer kan ook informatie worden ingewonnen over de nagekomen bouwplannen. Het openbare gedeelte begint om 11.00 uur.

Bij het ter perse gaan van deze krant was nog niet bekend welke bouwplannen ter beoordeling op de agenda van de Welstandscommissie staan. Voor inlichtingen over de agenda kunt u tijdens kantooruren bellen met de heer Van der Laken van de afdeling Woningen en Bedrijven, telefoon (071) 5600 725. De agenda zal in de loop van de week worden gepubliceerd op de internetpagina van de gemeente. Inspraak bij vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 1 Wet op de Ruimtelijke Ordening
Door de gemeente Voorschoten is een bouwplan ingediend voor de plaatsing van een kunstwerk op het Stationsplein te Voorschoten. Op grond van de geldende bestemmingsplannen `Boschgeest' en `Centrum `57', heeft het betreffende perceel de bestemmingen "Openbare of bijzondere gebouwen" en "Openbaar groen" en "Weg, voetpad, berijdbaar pad, parkeerterrein en/of parkeerstrook, rijwielpad".

Op grond van artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) is het mogelijk om vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen. Over het voornemen om vrijstelling van het bestemmingsplan te verlenen wordt op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en de gemeentelijke inspraakverordening een inspraakprocedure gevoerd. Het is mogelijk om van woensdag 21 november 2001 tot en met dinsdag 18 december 2001 een inspraakreactie in te dienen bij: Burgemeester en wethouders van Voorschoten
Postbus 393
2250 AJ Voorschoten
Het bouwplan kan worden ingezien in het informatiecentrum van het gemeentehuis op werkdagen van 8.30 uur tot 12.30 uur en na telefonische afspraak 's-middags en op donderdagavond. Met eventuele vragen of voor een mondelinge inspraakreactie kan contact opgenomen worden met de heer J. Slager van de afdeling Woningen en Bedrijven, telefoon 071 - 56 00 726.

---
Voornemen tot verlenen van vrijstelling ex artikel 15 Wet op de Ruimtelijke Ordening

De burgemeester van Voorschoten maakt bekend dat met ingang van woensdag 21 november tot en met dinsdag 4 december 2001 in het gemeentehuis in het informatiecentrum, op werkdagen van 8.30 tot 12.30 en na telefonische afspraak 's-middags en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur, voor een ieder ter inzage ligt:

* Een bouwaanvraag voor het plaatsen van een erker aan de voorzijde van de woning aan de Douw van der Kraplaan 17 Met toepassing van artikel 15, de zogenaamde binnenplanse vrijstelling, van de Wet op de Ruimtelijke Ordening kunnen burgemeester en wethouders voor dit plan vrijstelling verlenen van het geldende bestemmingsplan waarna de benodigde bouwvergunning kan worden verleend.

Een ieder kan tot en met 4 december 2001 schriftelijk bedenkingen naar voren brengen tegen het voornemen tot het verlenen van vrijstelling. Bedenkingen kunnen worden gericht aan:
Burgemeester en wethouders van Voorschoten
Postbus 393
2250 AJ Voorschoten
Meldingen wet milieubeheer
Voor een aantal soorten bedrijven zijn in een Algemene Maatregel van Bestuur regels gesteld, die nodig zijn ter bescherming van het milieu. Bedrijven waarvoor zo'n maatregel van bestuur geldt hebben geen milieuvergunning nodig. Zij moeten wel een melding doen. Burgemeester en wethouders van Voorschoten ontvingen de volgende meldingen op grond van artikel 8.41 van de Wet milieubeheer:.

* Besluit opslag- en transportbedrijven milieubeheer

- Tim Kunststoffen b.v, inrichting voor het op- en overslaan van goederen aan de Rouboslaan 30e.


* Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer

-
Wartna Lettering b.v, inrichting voor het produceren van stempels en naamborden aan de Dobbeweg 10.

Deze meldingen liggen tot 12 december 2001 ter inzage bij het informatiecentrum van bureau Voorlichting en Communicatie van het gemeentehuis. Inzage is mogelijk dagelijks van 08.30 tot 12.30 uur en op afspraak 's middags en donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur.
---
Verklaring wet milieubeheer

Als een voor het milieu gunstige of neutrale verandering aan een inrichting wordt gemeld, geven burgemeester en wethouders de in artikel 8.19, tweede lid van de Wet milieubeheer bedoelde verklaring af. Dan is voor de verandering geen milieuvergunning vereist. Burgemeester en wethouders hebben op 13 november 2001 een verklaring afgegeven aan:

* Intratuin Voorschoten B.V. over de realisatie van een ompakruimte en een verkoopruimte voor vuurwerk in haar tuincentrum aan de Leidseweg 518 in Voorschoten.

U kunt tot zes weken na de dag waarop de verklaring is afgegeven bij burgemeester en wethouders schriftelijk en gemotiveerd bezwaar maken. Als u op tijd bezwaar heeft gemaakt, kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (postbus 20019, 2500 EA Den Haag) op uw verzoek een voorlopige voorziening treffen als, gelet op de betrokken belangen, een beslissing in de hoofdzaak niet kan worden afgewacht.

* 14Nov01 Indy d.v. B.F. Schuchhard en M. Sloos;
* 11Nov01 Lindsey d.v. M.B. Thelen en M.C.M. van Leeuwen;
* 09Nov01 Rik Sebastiaan z.v. B.M. van den Berg en S.P. Kuivenhoven;
* 08Nov01 Wessel Benjamin z.v. P.C.C. Steijn en L.M.E. Heisen;
* 06Nov01 Jesse z.v. F.W.M. Groenewegen en M.I.. Noordhoek;
* 06Nov01 Amal d.v. M. El Bouayadi en B. Chemlali;
Huwelijksaangifte / aangifte van partnerschapsregistratie:
* 13Nov01 P.T.H. van Goozen en M. Zitman;
* 16Nov01 L.J.H. van Vliet en A. Arendsen;
* 12Nov01 J.H. Gelderblom, oud 99 jaar;

* 09Nov01 J.P.S. Rietbergen, wv. Bais, oud 98 jaar;
* 09Nov01 W.A. van Ruitenbeek, oud 77 jaar; Aanvraag om bouwvergunning:

* Krimkade 45; voor het vergroten van de woning;
* Dr Martinus van der Stoelstraat 26; voor het vergroten van de woning;

* Prins Bernhardlaan 68; voor het vergroten van een garage;
* Handellaan 19; voor het veranderen van de woning;
Bovenvermelde aanvragen en meldingen kunnen bij de afdeling Bouw en Milieu van de gemeente (kamer 036) op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur en op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur op afspraak worden ingezien. Indien een vrijstelling op grond van het bestemmingsplan noodzakelijk is, vindt een aparte publicatie plaats. Dat is de eerste gelegenheid om uw zienswijze over de aanvraag gemotiveerd en schriftelijk in te dienen. Indien een bouwvergunning is verleend vindt eveneens een publicatie plaats. Dan biedt de Algemene wet bestuursrecht de mogelijkheid een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen.

Geweigerde bouwvergunning:

* Palestrinalaan 42; voor het plaatsen van een dakkapel aan de voorgevel
vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders.