Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 19 november 2001

PvdA WIL AANSCHERPING MEDEDINGINGSWET

Het wetsvoorstel dat de verzelfstandiging van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) moet regelen en het mededingingsbeleid in het algemeen, kunnen al lange tijd rekenen op kritische kanttekeningen van de PvdA. De PvdA-fractie is tot de conclusie gekomen dat het wetsvoorstel voorlopig beter niet in behandeling kan komen. De vraag of de Mededingingswet en de NMa naar behoren werken is nog niet beantwoord. Reden tot een kritische houding is er: de NMa heeft zich tot nu toe teveel met relatief kleine mededingingszaken beziggehouden. Met het openbreken van kartels denkt de PvdA-fractie niet meteen aan afspraken van kappers, waar de NMa de afgelopen periode veel tijd aan schonk, maar juist wel aan zaken zoals de bouwondernemingen die door middel van onderlinge afspraken mogelijk fraude plegen.

Terecht stelt nu ook minister Jorritsma dat de NMa teveel tijd kwijt is met het behandelen van verzoeken om ontheffing voor allerlei afspraken die ondernemers willen maken. In een artikel in het Financieele Dagblad van
maandag 19 november jl. vestigt de minister er de aandacht op dat het allemaal beter moet en dat er veel zal gaan verbeteren met de handhaving van de mededinging vanuit Europa.

In een brief, die minister Jorritsma op 31 oktober jl. op verzoek van PvdA-woordvoerder Eppo Bolhuis aan de Tweede Kamer stuurde, wordt dieper ingegaan op toekomstige ontwikkelingen in het Europese mededingingsbeleid. In grote lijnen kan de PvdA-fractie zich in die ontwikkelingen vinden. Ondernemingen hoeven op termijn niet langer om ontheffing van onderlinge afspraken te vragen. De mededingingsautoriteiten zullen achteraf gaan controleren of die afspraken al dan niet geoorloofd zijn. Maar er zijn tenminste twee grote bezwaren. Op de eerste plaats is het nog de vraag of de voorziene decentrale nationale toepassing van de Europese mededingingsregels wenselijk is en niet zal leiden tot een verbrokkeld mededingingsbeleid. Op de tweede plaats zal het nog lang duren voordat de modernisering van het Europese mededingingsbeleid gereed is.

De minister stelt in het Financieele Dagblad van maandag dat er in de recente voorstellen van de Europese Commissie veel van de Nederlandse inbreng is terug te vinden. Zaken zoals het afschaffen van de meldingsplicht van onderlinge afspraken, het aanpakken van "hard core cartels" die enorme schade aan hun klanten toebrengen of meer mogelijkheden voor mkb-ondernemingen om tot samenwerking te komen. Deze aanscherping is echter nog niet in de Nederlandse Mededingingswet vervat. Naar de mening van de PvdA moet minister Jorritsma de Mededingingswet aanscherpen; de Nederlandse inbreng in Europees verband kan daarbij worden gebruikt. De Mededingingswet moet worden aangescherpt zodat het aanpakken van kartels beter mogelijk wordt. De PvdA heeft daarom vandaag de kamer voorgesteld om de verzelfstandiging van de NMa in afwachting van de evaluatie van de Mededingingswet en in afwachting van de wijzigingen van de Mededingingswet op te schorten. De PvdA dringt aan op toezending op korte termijn door de regering van voorstellen die de Mededingingswet aanscherpen. Het wetsvoorstel ter verzelfstandiging van de NMa dat in behandeling is bij de Tweede Kamer kan beter worden ingetrokken en betrokken bij de algehele herziening.