Gemeente Enschede

Vrijwilligers Vuurwerkramp in beeld
Enschede, 19 november 2001
Veel mensen hebben zich tijdens en/of na de vuurwerkramp als vrijwilliger ingezet voor de slachtoffers. Deze geweldige en spontane inzet van zoveel mensen uit Enschede en ver daarbuiten is als zeer positief ervaren. Nog steeds is de hulp en steun van vrijwilligers aanwezig en voor de gedupeerden van wezenlijk belang. De Vrijwilligerscentrale van Actíva heeft van het Projectbureau Wederopbouw de opdracht gekregen om in beeld te brengen of er vrijwilligers zijn die zich ook nu nog willen inzetten als vrijwilliger. Dat kan zijn in het kader van de wederopbouw van Roombeek, maar ook in ander vrijwilligerswerk.

Om te onderzoeken of er binnen de grote groep vrijwilligers mensen zijn die blijvend enthousiasme hebben gekregen voor vrijwilligerswerk, is een vragenlijst gestuurd naar alle geregistreerde vrijwilligers van de vuurwerkramp. Ongeveer 1200 mensen hebben zich tijdens en vlak na de ramp laten registreren als vrijwilliger. De laatste maanden is de lijst met 1200 namen ingekort naar ongeveer 750 mensen. Dit kwam vooral omdat mensen zichzelf niet echt als vrijwilliger wilden bestempelen, maar bijvoorbeeld `alleen maar' boeken hadden gebracht. De 750 mensen op de lijst hebben in oktober een vragenlijst ontvangen. Inmiddels hebben 200 mensen positief gereageerd. 25 mensen hebben aangegeven op korte termijn een gesprek te willen over de mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen.

Onzichtbare groep
Naast de 1200 geregistreerde vrijwilligers zijn er vele mensen geweest die nooit hun naam op een lijst hebben gezet, maar wel veel inzet hebben gepleegd. Deze mensen hebben dus geen vragenlijst ontvangen. Het is natuurlijk goed mogelijk dat zij zich alsnog kenbaar willen maken als vrijwilliger. Om nog eens te praten over wat ze tijdens de ramp hebben meegemaakt, of om op de lijst te komen van mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. Hiervoor kunnen ze contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale van Actíva, tefoonnummer 4814562 en vragen naar Ina Forkink.

Vervolg op het onderzoek
De reacties op het onderzoek worden gebruikt om de huidige lijst met 750 vrijwilligers op te schonen. Mensen die aangeven niet meer benaderd te willen worden, worden van de lijst gehaald. De lijst zal verder worden aangevuld worden met vrijwilligers die zich nu alsnog melden.
De mensen die of in de vragenlijst of telefonisch aangeven dat ze actief geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk, worden uitgenodigd voor een gesprek met een van de mensen van de vrijwilligerscentrale. Mensen die willen weten wat voor soort vrijwilligers in Enschede gezocht worden, kunnen kijken op
www.vrijwilligerscentrale.nl/enschede. Hier zijn ruim 200 vacatures te vinden, op allerlei gebieden.
Uiteindelijk hopen de Vrijwilligerscentrale van Actíva en het Projectbureau Wederopbouw dat er de komende jaren ongeveer 200 nieuwe mensen vrijwilligerswerk willen doen, in of buiten Roombeek.


---