Ingezonden persbericht

PERSBERICHT MUSEUM JOURE

Joure, 19 november 2001

OPEN HUIS MUSEUM JOURE TREKT CIRCA 5.000 BEZOEKERS

Het Open Huis op zaterdag 17 en zondag 18 november was een succes. Circa 5.000 bezoekers kwamen het vernieuwde museumcomplex, een centrum van Cultuur, bekijken. Het aantal overtrof alle verwachtingen. Publiektrekkers waren het nieuwe Entreegebouw en het gerenoveerde Pand 99, het statige herenhuis en bedrijfspand van de nazaten van Douwe Egberts. In de oude fabrieksruimte van het pand heeft de VVV/ANWB nu een fraai onderkomen. Ook de demonstraties op het industrieel ambachtelijk museumcomplex zijn druk bezocht. Beide dagen hadden niet gerealiseerd kunnen worden zonder de inzet van vele vrijwilligers.

Op de Grafische afdeling van het museum waren demonstraties zetten en drukken te zien. Er werden posters met 'alde Fryske sizwizen' gedrukt en verkocht. De vraag was overweldigend, vele honderden zijn er verkocht. Voor liefhebbers zijn er voor slechts fl. 2,00 nog exemplaren te koop. Ook het beruchte roddelkrantje van Tipson was vooral onder de oudere Skarsterlânders erg in trek. Speciaal voor kinderen werden op de Bakkerijafdeling pepernoten en speculaas gebakken. De vraag was
opnieuw overweldigend. Maquettes en tekeningen van kinderen, in het kader van het basis school project 'Mijn dorp of wijk in 2051', waren te zien in het Auditorium. Liefhebbers van Friese kunst konden hun hart ophalen bij het bekijken van werk van bekende Friese landschapschilders, zoals Abe Gerlsma, Klaas Koopmans, Jentsje Popma, Jan Murk de Vries en Meinte Walta. De foto- en diatentoonstelling van de Jouster natuurfotograaf Eesge Westhof liep tevens goed. De originele
vormgeving sprak de bezoekers erg aan. Beide dagen werden muzikaal omlijst door het Shantikoor uit Broek en het trekharmonicagezelschap 't Spul. Ook de komende tijd zullen in het museum regelmatig verrassende activiteiten voor jong en oud worden georganiseerd.

Bezoekers kunnen aan de hand van een nieuwe folder het complex bezoeken. Bij de officiële opening van vrijdag 16 november heeft de Commissaris van de Koningin van Fryslân het eerste exemplaar met het nieuwe logo in ontvangst gekregen. Het logo, onderdeel van de nieuwe huisstijl, bestaat uit zes pictogrammen die de museumcollectie en de verschillende werkgroepen vertegenwoordigen. Hiermee is samenhang in de diversiteit aangebracht. De pictogrammen zullen overal op het complex te zien zijn, zodat de bezoeker weet wat hij waar kan zien.

Wie het vernieuwde museumcomplex nog niet heeft bezocht, kan dit doen op zaterdag t/m maandag van 14.00 - 17.00 uur en van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur. Wie op de hoogte wil blijven van het laatste nieuws kan vanaf 20 november de website van het museum bekijken, www.museumjoure.nl of tijdens het winkelen even bij de 'Infokamer Museum Joure' binnenlopen. Deze bevindt zich aan de Midstraat zijde van Pand 99 en is vrij toegankelijk. Het geeft informatie over het museumcomplex en de komende activiteiten. Verder liggen op de tafels van het sfeervolle Koffie- en theehuis flyers. U kunt het bezoeken tijdens de openingsuren van het museum. Velen kochten tot besluit in museumwinkel 'De Witte Os' een heerlijk aandenken aan het bijzondere museumweekend.