CDA

Balkenende noemt uitkomsten najaarsoverleg 'verkiezingscalculatie'

CDA-leider Jan Peter Balkenende heeft zich maandag 9 november tijdens het MKB-congres te Scheveningen kritisch uitgelaten over de uitkomsten van het vorige week gehouden Najaarsoverleg.

Balkenende, die zich aansloot bij de oproep van MKB-voorzitter De Boer tot loonmatiging, vindt dat er nu al maatregelen ten aanzien van de sociale premies hadden moeten worden genomen en niet pas in het voorjaar: "De economische ontwikkeling en de Nederlandse concurrentiepositie rechtvaardigen het aanwenden van de sociale fondsen ten behoeve van bijvoorbeeld de WW-premies. Het feit dat daarmee wordt gewacht tot vlak voor de verkiezingen wekt meer de indruk van verkiezingscalculatie dan van verstandig economisch handelen."

'Poenbonden'
De CDA-leider verweet de twee Paarse kabinetten dat zij ertoe hebben bijgedragen dat de vakbonden zich hebben moeten ontwikkelen tot 'poenbonden': "Door alles in wet- en regelgeving te willen vastleggen, zoals bij arbeid en zorg, heeft de overheid veel te veel naar zich toegetrokken. Dat heeft bovendien tot gevolg dat er weinig meer valt uit te ruilen bij de onderhandelingen. Geen wonder dat de nadruk dan komt te liggen op loonsverhoging. De VVD zegt wel steeds dat Paars liberaal beleid heeft gevoerd, maar in het arbeidsmarktbeleid is het toch wel erg veel overheid dat de klok slaat."

"Ook op de arbeidsmarkt wordt teveel gedoogd"
Een andere 'doorschieter van overheidsbemoeienis' noemde Balkenende de gesubsidiëerde arbeid. "Wanneer je ziet hoeveel miljoenen daar in zijn omgegaan de afgelopen jaren en hoeveel banen dat feitelijk heeft opgeleverd, dan moet je eerlijk durven erkennen dat dat geen goede investering is geweest. Dan kiest het CDA er liever voor om al dat geld te investeren in kennis- en fysieke infrastructuur. Dat levert een grotere bijdrage aan onze economie! Daarnaast is het goed dat de sociale diensten nu eens goed worden aangespoord. Nederland is teveel een land van rechten geworden en te weinig een land van plichten. Ook op de arbeidsmarkt wordt teveel gedoogd", aldus Balkenende.