Gemeente Gent

G e n t s e b e d r i j v e n b i e d e n 4 0 w e r k z o e k e n d e n e e n s t a g e p l a a t s a a n (16/11/2001)

Massale ontslagen, faillissementen, reorganisaties de recente gebeurtenissen in een aantal grote Belgische bedrijven zullen geruime tijd in ons geheugen gegrift zijn.

Gelukkig zijn er in het Gentse toch een aantal positieve berichten: de uitbreiding van Volvo, Stora Enso Langerbrugge, de ontwikkeling van het strategisch werkgelegenheidsplan via Gent, stad in werking... bieden toch een aantal perspectieven voor de Gentse werkzoekenden.

Voor laaggeschoolde, langdurig werkzoekenden, mensen met een OCMW-uitkering, migranten, ... kortom de kansengroepen, is de actie Samen-Werkt een kans om gedurende 14 dagen stage te lopen in een bedrijf. De actie, die voor het eerst werd georganiseerd in 1997, heeft twee doelstellingen. Bedrijven worden attent gemaakt op hun engagement om mee te werken aan de strijd tegen sociale uitsluiting. Door het aanbieden van een stageplaats, geven ze werkzoekenden de mogelijkheid om een - weliswaar beperkte - ervaring op te doen op de werkvloer. Op die manier kunnen de stagiairs enerzijds een realistischer beeld over de functie en sector opbouwen en anderzijds kunnen ze hun kennis en kwaliteiten in de praktijk tonen - wat meestal toch beter aangewezen is dan een sollicitatiegesprek.

De stages worden twee keer per jaar georganiseerd. Van 19 tot 30 november stellen 33 verschillende Gentse bedrijven hun werkvloer open voor een 40-tal stagiairs. De functies zijn zeer uiteenlopend: van textielarbeider tot technische hulp, van algemeen bediende tot grafisch medewerker, van kinderbegeleidster tot poetshulp in een bejaardentehuis. Zowel bedrijven in de profit als in de non-profit sector worden aangesproken.

De kandidaten worden toegeleid vanuit verschillende Gentse opleidings- en tewerkstellingsinitiatieven. Het gaat over werkzoekenden die een begeleide tewerkstelling hebben met een contract van bepaalde duur, met name (gesco)WEP+-contract, art. 60 § 7-contract (contract via het OCMW) en jongeren die tewerkgesteld zijn in een brugproject (deeltijds onderwijs). Mensen die tijdens hun huidige tewerkstelling net die link naar een reguliere tewerkstelling missen en via een stage toch de mogelijkheid krijgen om de overstap naar een job op de gewone arbeidsmarkt kleiner te maken.

De initiatiefnemers van de actie Samen-Werkt zijn even gedifferentieerd als de functies.

De unieke samenwerking tussen ABVV, ACLVB, ACV, EROV, GOMOV, Kamer van Koophandel Oost-Vlaanderen, Particuliere en Openbare Tewerkstellingsinitiatieven voor Werkzoekenden, Stad Gent, Stirk vzw, Unizo Gent-Deinze, VDAB en VKW is hierbij toonaangevend . De actie is ingebed in de werking van Gent, stad in werking. Het Lokaal Werkgelegenheidsbureau van de Stad Gent staat in voor de coördinatie en het secretariaat van de actie.

Wie geïnteresseerd is in een achtergrondartikel of in een interview met één van de initiatiefnemers, een reportage wenst te maken van een deelnemend bedrijf en/of stagiair, neemt dan contact op met Ann De Cuyper of Barbara De Schrijver, Lokaal Werkgelegenheidsbureau Stad Gent (tel. (09)225 91 91).

Bevoegd

mevrouw Martine De Regge, schepen van Sociale Zaken, Huisvesting en Emancipatie.