Consumentenbond

Lotto trekt automatische incasso in
De Lotto gaat niet automatisch incasseren voor de extra trekkingen in december. De organisatie heeft dit besloten na de uitspraak van het college van toezicht op de kansspelen dat de Lotto zijn vergunning overtreedt met automatische incasso.

De Consumentenbond is blij dat de Lotto zijn abonnees opnieuw gaat aanschrijven om ze te vragen mee te doen aan de extra trekkingen in december. Mensen doen nu pas mee als ze de antwoordkaart hebben opgestuurd. De Consumentenbond vond dat de Lotto misbruik maakte van incassomachtigingen. Dat consumenten toestemming hebben gegeven om voor de reguliere trekkingen van de Lotto bedragen af te schrijven, betekent niet dat de Lotto ook voor extra trekkingen van diezelfde automatische incasso gebruik mag maken. Bij de Bond regende het klachten hierover.

De publiciteit van de Lotto-actie heeft ook de aandacht van de politiek getrokken. Op 9 november hebben twee CDA-kamerleden vragen gesteld aan de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Justitie. Zij vragen de minister en de staatssecretaris of de negatieve optie die de Lotto gebruikt (wie zwijgt stemt toe) geoorloofd is. Ook vragen zij of dit soort acties verboden kunnen worden.

De Consumentenbond is erg blij met deze Kamervragen, omdat die de mening van de Bond volledig ondersteunen. De Bond hoopt dan ook dat dit leidt tot vergaande maatregelen die voorkomen dat consumenten in de toekomst opnieuw op zo'n schandalige manier benaderd worden.