Centraal Bureau voor de Statistiek

Index: Gezondheid en voeding Gezondheid en voeding

Onlangs verscheen het negende nummer van dit jaar van INDEX, het magazine van het CBS. In dit nummer staan de thema's gezondheid en bevolking centraal.

Werkdruk stabiliseert (PDF: 263 kB)

De voortdurende stijging van de werkdruk lijkt een halt te zijn toegeroepen. Vanaf 1998 is er sprake van een stabilisatie van de werkdruk in Nederland. Nederland is niet langer de nummer één in de Europese werkdruktoptien.

Huisarts steeds minder op huisbezoek (PDF: 272 kB)

In 2000 heeft ruim driekwart van de bevolking minimaal één keer contact gehad met de huisarts. De vorm van het contact verandert langzamerhand. Zo verdubbelde tussen 1981 en 2000 het percentage telefonische contacten en verminderde het percentage huisbezoeken door de huisarts met bijna een factor drie.

Werken als risicofactor (PDF: 347 kB)

Hoge werkdruk en beperkte controle over het werk komen bij werknemers meer voor dan bij zelfstandigen. Vooral werknemers met weinig controle over hun werk hebben gezondheidsklachten.

Regionale gezondheidsverschillen (PDF: 1727 kB)

In de GGD-regio's Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Oostelijk Zuid-Limburg en de Westelijke Mijnstreek hebben relatief meer mensen een minder goede gezondheid dan in heel Nederland. Dat geldt gemiddeld genomen over de periode 1995-1999. In de regio's Zuid-West Friesland en Groningen is het percentage mensen met astma of andere ernstige klachten aan de luchtwegen hoger dan in heel Nederland

Grote gezinnen (PDF: 322 kB)

Gezinnen met drie of meer kinderen komen vaker voor in landelijke gebieden. Er zijn echter ook opvallende uitzonderingen, zoals het westelijk deel van Noord-Brabant, Limburg en Oost-Groningen.

Gidsland of buitenbeentje (PDF: 280 kB)

De recente ontwikkelingen in Scandinavië rond relatie- en gezinsvorming worden vaak beschouwd als voorboden van soortgelijke ontwikkelingen in Nederland. Sommige demografische kenmerken worden echter sterk bepaald door regionale tradities. In enkele opzichten is Nederland binnen Europa waarschijnlijk eerder gidsland dan buitenbeentje.

Jong uit huis, jong getrouwd (PDF: 104 kB)

De Turkse en Marokkaanse jongeren die het ouderlijk huis vroeg verlaten, blijken meestal op jonge leeftijd samen te wonen. Anders dan de autochtone jongeren zijn deze samenwoners in de regel getrouwd.

Sarahs (PDF: 426 kB)

Relaties zijn de laatste jaren minder duurzaam geworden. Gezien de samenhang tussen het relatieverloop en het kindertal mag verwacht worden dat de wijze waarop de huidige dertigers met hun relatie omgaan, zal leiden tot meer alleenstaanden, meer kinderloosheid en een toename van het aantal éénkindgezinnen.

Conjunctuur

In het blad is verder het Conjunctuurbericht opgenomen met daarin cijfers over de Nederlandse Economie.

Technische toelichting

Bron voor de verschillende artikelen over het thema bevolking is de publicatie Samenleven. Nieuwe feiten over relaties en gezinnen, een uitgave van het CBS in samenwerking met de Nederlandse Gezinsraad. In een afzonderlijk CBS-persbericht is informatie verstrekt over arbeidsomstandigheden.

Belangstelling?

Voor het toesturen van een proefnummer of een artikel per fax kunt u contact opnemen met de redactie van INDEX, e-mail INDEX@cbs.nl.

INDEX verschijnt 10 keer per jaar. De prijs van losse nummers bedraagt f 19,50. Een jaarabonnement kost f 189,00.
De prijzen zijn inclusief administratie- en verzendkosten. U kunt de publicaties bestellen bij Servicecentrum Sdu uitgevers

Servicecentrum Sdu Uitgevers
Tel: (070) 378 98 80
Fax: (070) 378 97 83
Email: info@sdu.nl

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2001 Bronvermelding is verplicht.
Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 19 november 2001