GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 19 november 2001 16:28

Geen nieuwe snelweg bij Naardermeer

(19 november 2001)

Hugo van der Steenhoven zal vandaag in de Tweede Kamer stevig stelling nemen tegen de plannen om een snelweg aan te leggen vlak langs het Naardermeer. Zo nodig zal hij mede namens D66 en ChristenUnie een motie hiertoe indienen. GroenLinks wil dat minister Netelenbos deze weg schrapt uit het Nationale Verkeer- en Vervoersplan (NVVP), dat vandaag besproken wordt in de vaste kamercommissie voor verkeer.

Al enige jaren spelen er plannen om een nieuwe weg aan te leggen tussen de A9 bij Amsterdam Zuidoost en de A6 richting Almere. GroenLinks heeft er onoverkomelijke bezwaren tegen dat deze plannen voor de verbinding A6/A9 nu worden opgenomen in het NVVP. Het getuigt van lef, maar wel van een soort dat GroenLinks niet graag ziet, om aan de stoelpoten van het oudste natuurmonument van Nederland te gaan zagen. De afgelopen vijftien jaar zijn miljoenen gestoken in het herstel van het Naardermeer. Net nu voor het eerst sinds decennia het water in het Naardermeer weer kraakhelder is, lijken de geïnvesteerde miljoenen met een simpele streep op de kaart weggegooid te worden. Zelfs bij ondertunneling van de weg zijn de gevolgen voor het gebied, dat onder de Habitat- en Vogelrichtlijn valt, desastreus. GroenLinks vindt het een absurd idee dat op enkele tientallen meters afstand van het Naardermeer straks een snelweg omhoog zal komen. GroenLinks wil dat eerst gekeken wordt naar alle denkbare alternatieven.

Terug naar af, de minister ontvangt geen ¤200
De algehele indruk van het Nationale Verkeer- en Vervoersplan is niet positief. Het beleid wordt weer teruggebracht naar het tijdperk van vóór minister Kroes: weinig investeren in openbaar vervoer en veel nieuwe wegen. Bovendien schuift minister Netelenbos de verantwoordelijkheid voor fietsbeleid, carpoolen, autodelen en parkeerbeleid af naar anderen.

GroenLinks legt zich hier niet bij neer. Hugo van der Steenhoven zal onder andere een voorstel doen voor een bonus voor fietsvriendelijke gemeentes. Jaarlijks publiceert de Fietsersbond een lijst met de meest fietsvriendelijke gemeentes. GroenLinks wil dat de minister de koplopers onder de gemeentes financieel beloond. Daarnaast zal GroenLinks samen met D66 een voorstel indienen voor een beter beleid ten aanzien van ketenmobiliteit: het naadloos laten aansluiten van verschillende vormen van OV, taxi, fiets en auto's. Hiermee kan een groot ongemak van openbaar vervoer (slechte aansluitingen) worden weggenomen. Ten slotte zal GroenLinks ervoor pleiten, dat er meer maatregelen komen om de CO2-uitstoot door het verkeer te beperken, zodat het verkeer evenredig bijdraagt aan het terugdringen van het broeikaseffect.