Fugro N.V

Fugro introduceert derde divisie na acquisitie van Jason en bevestigt vooruitzicht van 30% groei nettowinst in 2001

Fugro N.V. introduceert de geoscience divisie als derde poot. Na de acquisitie van Robertson Research International Ltd eerder dit jaar, maakt de acquisitie van Jason Information Systems B.V. de vorming van de derde poot mogelijk. In 1999 kondigde Fugro aan op zoek te gaan naar een derde divisie om de voortzetting van haar groei te verzekeren. De koopsom voor Jason is EUR 100 miljoen.

Overname Jason Information Systems B.V.
Fugro N.V. (Fugro) heeft overeenstemming bereikt over de overname van Jason Information Systems B.V. (Jason) onder voorbehoud van goedkeuring door Jason's aandeelhouders. De Raden van Commissarissen van beide bedrijven hebben de overname goedgekeurd.

Jason is wereldwijd leider op het gebied van kwantitatieve reservoir analyse en modellering voor de olie- en gasindustrie. Jason is gevestigd in Rotterdam (Nederland), biedt werk aan 90 medewerkers, is sinds 1992 winstgevend en bereikte een omzet van EUR 15,6 miljoen in de 12 maanden eindigend 30 juni 2001. Het bedrijf haalde over de laatste zeven jaar een omzetgroei van gemiddeld 30-35% per jaar en verwacht een groei van circa 50% in kalenderjaar 2001.
Jason levert vooruitstrevende drie dimensionaal geïntegreerde kwantitatieve (3D-IQ) olie- en gasreservoir analyse en modellering, welke de integratie van gegevens van verschillende bronnen optimaliseert. Met deze informatie kunnen olie- en gasmaatschappijen grote besparingen bereiken op hun boorkosten. Jason is marktleider in een snel groeiende en zeer belangrijke niche markt.
Jason vormt een eersteklas uitbreiding van de Fugro diensten op dit gebied.

Jason richt zich op de operationele budgetten van de olie- en gasmaatschappijen. Dit creëert een stabielere bron van inkomsten dan de meer cyclische exploratie budgetten gerelateerd aan investeringen in nieuwe velden.

Van de koopprijs van EUR 100 miljoen, wordt eenderde betaald in nieuwe gewone (certificaten van) aandelen (505.367 aandelen voor EUR 66,85 per aandeel), tenzij op het moment van formele sluiting van de overname de aandelenkoers van Fugro lager is dan EUR 50. In dat geval wordt het derde deel, naar keus van Fugro, betaald in contanten dan wel wordt de prijs per aandeel gebaseerd op de gemiddelde koers in de tien handelsdagen voorafgaand aan de sluiting. Tweederde deel van de koopprijs wordt in contanten betaald door middel van lang- en kortlopende financiering. Naar verwachting zal bijdrage van de acquisitie van Jason een positieve invloed hebben op de winst per aandeel in 2002. De formele afronding van de overname zal waarschijnlijk in december 2001 plaatsvinden.

Naast het nettoresultaat dat Jason genereert, zijn de synergie effecten van de acquisitie, voor Jason en voor andere Fugro bedrijven, zoals Robertson Research International Ltd. en Fugro Geoteam AS, naar verwachting aanzienlijk.

Geoscience divisie
In 1999 kondigde Fugro aan op zoek te gaan naar een derde divisie om in de verdere toekomst de voortzetting van de groei van de groep te verzekeren. Naar verwachting zou deze nieuwe divisie de afhankelijkheid van de cyclische exploratie budgetten van de olie- en gasmaatschappijen moeten verminderen. Toen het in de loop van 2001 duidelijk werd dat Robertson Research International Ltd. en Jason te koop kwamen, concludeerde Fugro dat deze bedrijven samen met de Airborne survey groep en andere Fugro bedrijven, zoals Fugro Geoteam AS, Fugro LCT, Inc., Seismic Australia Pty Ltd en Geo-logic Consulting Services B.V., een uitstekende mogelijkheid boden om deze activiteiten te bundelen in een nieuwe derde divisie.

Fugro introduceert de geoscience divisie als derde divisie in aanvulling op de geotechnische en de survey divisies. De geoscience divisie kwantificeert en kwalificeert olie, gas en mineralen reserves en optimaliseert de productie. Naar verwachting zal de divisie een kwart van de toekomstige Fugro omzet realiseren.
De bedrijven binnen de geoscience divisie hebben sterke synergetische mogelijkheden. De divisie maakt gebruik van geavanceerde technologieën en bezit grote mogelijkheden voor verdere groei, zowel autonoom als door acquisitie. De divisie, die door minder risicovolle evolutie tot stand is gebracht, heeft het vermogen om de operationele cashflow en winstmarge te verbeteren. De divisie richt zich grotendeels op de meer stabiele productie budgetten van olie- en gasbedrijven en veel minder op de meer cyclische exploratie budgetten.

De introductie van de geoscience divisie is in overeenstemming met Fugro's lange termijn strategie en verzekert de toekomstige ontwikkeling van Fugro.

Osiris B.V.
Fugro heeft Osiris B.V. (Osiris) overgenomen. Osiris is gevestigd in Heemstede (Nederland) en biedt wereldwijd vooral plaatsbepalings maar ook hydrografische diensten. Het is een volledige dochter van Compagnie Generale de Geophysique. De acquisitie zal met name de positie van Fugro's survey diensten op zee in West Afrika versterken met synergie-effecten voor bestaande activiteiten in deze regio en voor de ontwikkeling van nieuwe olievelden in diepwater. Osiris biedt werk aan 67 medewerkers en heeft een jaaromzet van ongeveer EUR 10 miljoen. De acquisitie is onder voorbehoud van de uitkomst van het due diligence onderzoek, het sluiten van het definitieve contract, en het verkrijgen van de benodigde toestemmingen. Het afronden van de acquisitie en de overdracht van de feitelijke controle vindt naar verwachting plaats aan het eind van het vierde kwartaal.

Fugro South breidt uit naar Arizona
Fugro South, Inc. heeft haar aanwezigheid in het Zuidoosten van de Verenigde Staten uitgebreid door de strategische acquisitie van het branche-kantoor van Maxim Technologies in Phoenix (Arizona, VS). Het kantoor biedt werk aan 15 medewerkers en is werkzaam door heel Arizona op het gebied van geotechnisch en materieelkundig onderzoek en inspectiediensten.

Groot seismisch contract
Fugro Geoteam AS heeft een overeenkomst gesloten om een 3D seismisch onderzoek te doen over een gebied van 1.100 vierkante kilometer in de Perzische Golf voor de Iranian Offshore Oil Company. Deze opdracht beslaat vijf verschillende olievelden en heeft een waarde van ongeveer EUR 18 miljoen.

Verwachting bevestigd: 2001 nettoresultaat 30% hoger Voor Fugro is de ontwikkeling van haar markten in de tweede helft van 2001 in lijn met de in augustus uitgesproken verwachtingen, ondanks de aanslagen op 11 september en het feit dat de olieprijs onder druk staat. Als gevolg hiervan handhaaft Fugro, onvoorziene omstandigheden buiten beschouwing latend, het vooruitzicht voor 2001 van een omzet boven EUR 850 miljoen en een netto jaarresultaat dat ten minste 30% hoger is dan in 2000 (EUR 46 miljoen).

voor nadere informatie: Fugro N.V. Ir. G-J. Kramer, President Directeur Of Ir. K.S. Wester, Directeur Fugro N.V. Veurse Achterweg 10 Postbus 41 2260 AA Leidschendam Tel: 070-3111422 Fax: 070-3202703 www.fugro.nl