Vendex KBB NV

19 november 2001
Vendex KBB verkoopt FAO Schwarz aan The Right Start

Koninklijke Vendex KBB N.V. verkoopt zijn verliesgevende Amerikaanse dochteronderneming FAO Schwarz aan de Amerikaanse onderneming The Right Start, Inc, genoteerd aan Nasdaq. Zoals eerder bekendgemaakt, was Vendex KBB al enige tijd met enkele partijen in gesprek over de verkoop van deze prestigieuze keten van speelgoedwarenhuizen, omdat deze niet past in de op Europa gerichte concernstrategie.
Deze week is met The Right Start een principeovereenkomst gesloten over de verkoop per 5 januari a.s. The Right Start exploiteert onder eigen naam een keten van 70 winkels, waar opvoedkundig speelgoed en gebruiksartikelen worden verkocht voor kinderen in de eerste levensjaren. De onderneming is sinds september dit jaar ook eigenaar van de speelgoedformule Zany Brainy, die zich richt op kinderen van 4 tot 12 jaar en 187 winkels heeft. Met de overname van FAO Schwarz bereikt The Right Start alle leeftijdscategorieën. Van de 42 winkels van FAO Schwarz worden 17 gesloten.

Vendex KBB verstrekt aan The Right Start een vierjarige achtergestelde lening van $ 18 miljoen en verwerft bovendien 5 miljoen aandelen van de onderneming, hetgeen overeenkomt met een belang van circa 15% in het aandelenkapitaal. De slotkoers van het aandeel was vrijdag 16 november $ 5,25.
Resultaat FAO Schwarz verwerkt onder 'niet voortgezette activiteiten' De structuur van de transactie is zodanig dat Vendex KBB een aanzienlijk belastingvoordeel kan realiseren als gevolg van de compensatie van liquidatieverliezen met de belastbare winst in Nederland.

Uitgaande van de meest conservatieve waardering van zowel achtergestelde lening als het verworven aandelenbezit zal over het lopende boekjaar onder 'operationeel bedrijfsresultaat niet voorgezette activiteiten' een verlies worden verantwoord van circa 150 miljoen euro. Dit bedrag bestaat uit het operationele verlies van FAO Schwarz over de maanden februari tot en met december van het lopende jaar, de kosten van de herstructurering (met name sluiting van 17 winkels), alsmede het boekverlies op de verkoop (waaronder begrepen de afwaardering van de ontvangen vordering en aandelen). Op de belastinglijn zal tegelijkertijd een bate worden verantwoord van circa 75 miljoen euro, waarvan een groot deel in het boekjaar 2002/03 in contanten wordt ontvangen. Het eenmalige effect op de winst-en-verliesrekening over het lopende jaar bedraagt derhalve per saldo 75 miljoen euro negatief. Uit de achtergestelde lening aan en het belang in The Right Start kunnen door de wijze van waardering geen risico's meer voortvloeien. Bij terugbetaling van de lening en verkoop van het belang kan tezijnertijd nog een bate worden gerealiseerd.

Verkoop gunstig voor winst per aandeel
De transactie heeft vanaf het volgende boekjaar (2002/03) een positief effect op het operationele bedrijfsresultaat van Vendex KBB en eveneens op de nettowinst per aandeel. Dit is het gevolg van drie factoren:
* Het operationele bedrijfsresultaat wordt niet meer beïnvloed door verliezen van FAO Schwarz. Sinds de overname van FAO Schwarz in 1990 heeft het bedrijf slechts vijf jaren een (bescheiden) winst gemaakt. In het lopende jaar bedraagt het negatieve bedrijfsresultaat dat ten laste komt van het concernresultaat naar verwachting circa 20 miljoen euro.
* De operationele verliezen van FAO Schwarz konden in Nederland niet fiscaal worden gecompenseerd, waardoor de belastingdruk voor het concern onevenredig hoog was. Deze zogenoemde 'overdruk' wordt door de verkoop van FAO Schwarz geëlimineerd. Uitgaande van het te verwachten operationele verlies over het lopende jaar, zou de 'overdruk' dit jaar circa 10 miljoen euro bedragen.

* Een groot deel van de belastingcompensaties zullen in de loop van het komende boekjaar 2002/03 in contanten worden ontvangen en worden gebruikt voor de aflossing van schulden, waardoor de rentelasten zullen afnemen.

Perscontacten: Peter van Bakkum, tel: 020 - 4590 432