VERENIGING VNO-NCW

Open brief aan kabinet: leg Zuiderzeelijn aan

DEN HAAG, 19 november 2001 - Een groot aantal organisaties uit het bedrijfsleven, overheden en reizigerorganisaties roepen dinsdagmorgen middels een open brief in enkele dagbladen het kabinet op te kiezen voor een 'snelle verbinding Zuiderzeelijn' tussen de Randstad en het Noorden. De aanleg moet vóór 2010 beginnen. De organisaties wijzen de keuze voor de Hanzelijn plus af. Het kabinet buigt zich binnenkort over de verbinding met het Noorden.

De organisaties vinden de snelle verbinding langs het tracé van de Zuiderzeelijn een belangrijk vereiste om de regionaal-economische ontwikkeling in het Noorden verder te stimuleren. Zo blijkt uit recente gegevens dat de achterstand van het Noorden alleen maar groter wordt.

Met een keuze voor een snelle Zuiderzeelijn

- komt het noorden in reistijd gemeten dichter bij de Randstad te liggen;

- vermindert de ruimtedruk op het Noordvleugel van de Randstad;
- krijgt de economie van het noorden en van Flevoland een krachtige impuls;

- wordt de concurrentiepositie van het openbaar vervoer versterkt;
- komen innovatieve vervoerstechnieken onder handbereik;
- kan een uitgelezen kans voor publiek - private samenwerking worden benut;

- kan de bestuurlijke vernieuwing tot stand worden gebracht.
Voor deze snelle openbaar vervoerverbinding van de Randstad naar het Noorden is een aantal varianten in beeld: langs het tracé van de Zuiderzeelijn zijn dat een intercitylijn, een hogesnelheidslijn en de magneetzweefbaan. Ook ligt een zogenoemde Hanzelijn-plus op tafel. De betrokken belangenorganisaties zijn breed van mening dat de ijle economische structuur van het Noorden alleen kan worden versterkt met een verbinding die substantieel tijdswinst opleveren. Zo kan het Noorden echt aansluiting krijgen op de economische ontwikkeling in de Randstad. De Hanzelijn-plus valt hiermee af.

Dit betekent geenszins een ongebreidelde groei, maar juist een gestructureerde economische ontwikkeling rondom toekomstige halteplaatsen, waardoor tegelijkertijd elders volop ruimte is en blijft voor rust, natuur- en landschapsontwikkeling en recreatie.

De open brief aan het kabinet is ondertekend door VNO-NCW, de KvK's Amsterdam, Flevoland, Groningen, Friesland en Drente, FNV en CNV, FNV Noord, FNV Midden Nederland/Flevoland, MKB-Nederland, ROVER, AVBB, VNO-NCW Noord, VNO-NCW Midden en VNO-NCW West, NOM en Stuurgroep Zuiderzeelijn: de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland en de gemeenten Groningen, Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Emmeloord, Lelystad en Almere.


---

-- Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl
De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167
Anders via Roelf van der Kooij 06 512 84 588 of Wytze Russchen 06 557 61 908

19 nov 01 16:31