HOUT EN BOUWBOND CNV

Bouwbond CNV: looneis maximaal 4%

De Hout- en Bouwbond CNV zet tijdens de komende cao-onderhandelingen in op een looneis van maximaal 4%. Dat heeft de bondsraad, het hoogste orgaan van de bond, vandaag besloten. Per sector zal worden bekeken hoe hoog de looneis uit zal vallen. Maar gezien de situatie in de bouw- en houtnijverheid zal de looneis in de meeste sectoren richting 4% gaan. 'We halen de voet van het gaspedaal en remmen bij, maar er is absoluut geen aanleiding om een noodstop te maken', aldus vice-voorzitter Gijs Wildeman.

De bondsraad constateerde dat het economisch minder gaat dan een jaar geleden. Dat neemt niet weg dat er in de bouw- en houtnijverheid nog steeds sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. Naar verwachting zal er ook bij een teruglopende economie spanning op de bouwarbeidsmarkt blijven. De vacaturegraad in de bouw is 8-9%, in het schildersbedrijf zelfs 11%.

Scholing zal in het komende seizoen een speerpunt zijn in het cao-beleid van de bond. Scholingsgeld in bedrijfstakken wordt nu vooral besteed aan het verbeteren van de vaardigheden van werknemers in hun huidige functie. De Hout- en Bouwbond CNV wil in de cao's afspreken dat er veel meer geld wordt besteed aan scholing voor een toekomstige functie binnen of buiten de bedrijfstak. Door een bredere scholing zijn werknemers weerbaarder en wendbaarder op de arbeidsmarkt: het draagt bij aan het voorkomen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

De Hout- en Bouwbond CNV zal in het komende cao-seizoen aandacht blijven vragen voor een betere verdeling tussen werk en privé. Dat zal onder meer tot uiting komen in voorstellen voor betaald calamiteiten- en zorgverlof. Daarnaast wil de bond dat er een einde komt aan het onderscheid tussen deeltijd- en voltijdwerkers. Zowel mannen als vrouwen moeten gebruik kunnen maken van kinderopvangregelingen. Dit is in de bouw- en houtnijverheid helaas nog niet in alle sectoren het geval. Tenslotte moet er een klachtenprocedure komen voor werknemers die van hun werkgever geen toestemming krijgen om de arbeidsduur aan te passen.

De Hout- en Bouwbond CNV onderhandelt in 2002 over de cao's in de volgende sectoren: bouw, uta-bouw, waterbouw, betonmortel, stukadoorsbedrijf, natuursteenbedrijf, timmerindustrie, parketvloeren, meubelindustrie, houtverwerkende industrie, tentoonstellingsbouw, houthandel, jachtbouw, orgelbouw en woningcorporaties.

Voor nadere informatie:
Johan Slok, 06 - 53642713.

Driebergen, 19 november 2001.

19 nov 01 17:15