Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Kwaliteit kraamzorg kan beter

Op verzoek van minister Borst heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg een rapport uitgebracht over de kraamzorg in Nederland. Het rapport wijst op een tekort aan kwaliteitswaarborgen bij een deel van de instellingen en geeft duidelijke aanbevelingen om de kwaliteit en de toegankelijkheid van de kraamzorg te kunnen verbeteren.

Naar aanleiding van problemen over de tarieven en het tekort aan personeel heeft de minister de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) al in 1999 verzocht actiever toezicht te houden op de kraamzorg. Een specifiek aandachtspunt daarbij was de toegang tot kraamzorg voor allochtone gezinnen.

Het nu uitgebrachte rapport van de Inspectie laat zien dat de kwaliteit bij een deel van de instellingen nog onvoldoende is. Een belangrijke oorzaak daarvoor is het tekort aan personeel. De CAO voor kraamverzorgenden is weliswaar beter geworden, maar dat heeft in 2001 nog niet geleid tot voldoende nieuw personeel.

Volgens de Inspectie voldoen lang niet alle organisaties voor kraamzorg aan de eisen voor toegankelijkheid en kwaliteit. De minister wijst er in haar brief aan de Tweede Kamer op dat het ontbreken kwaliteitsprotocollen en -systemen niet per definitie wil zeggen dat de geleverde zorg niet goed is. Een onderzoek van TNO, dat in het voorjaar van 2002 gereed is, geeft een inhoudelijk oordeel over de kraamzorg.

De minister vraagt speciale aandacht voor de kraamzorg in allochtone gezinnen. Uit het inspectierapport blijkt dat de informatie over kraamzorg voor deze groep nog ontoereikend is.

Inspectie spreekt zorgen uit over kwaliteit en toegankelijkheid kraamzorg 1. Inspectie spreekt zorgen uit over kwaliteit en toegankelijkheid kraamzorg
Persbericht, 14-11-2001

Kraamzorg 2. Kraamzorg
Rapport, 14-11-2001