CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be

E-mail : inform@cdenv.be

Persmededeling van CD&V
19 november 2001

CD&V DWINGT REGERING WOORD TE HOUDEN:
FEDERALE OVERHEID MOET
MEERKOST POLITIEHERVORMING BETALEN

Zou de boodschap van talloze ongeruste gemeentebestuurders stilaan dan toch aan de regeringstafel worden gehoord? De regering belooft om vanaf januari voorschotten te betalen op een federale toelage die de volledige meerkost van de politiehervorming zal dekken. Deze zoveelste episode uit de beloftentrommel van de regering wordt door de lokale besturen met argusogen gevolgd. Wie een gemeente bestuurt, doet dat met daden en niet met woorden. Daarom zullen alle CD&V-bestuurders de regering op hun woord nemen en in de concrete begrotingscijfers de meerkost ten laste van de federale overheid inschrijven.

Waarom slechts voorschotten voor 4 maanden? Twijfelt de regering nog aan haar eigen bedoelingen? Vanuit tal van gemeenten vertrekken dagelijks brieven naar de Eerste Minister om de onbetaalbaarheid van de miljoenen-facturen in concrete cijfers voor te leggen. De gevolgen van het slecht onderhandeld politie-akkoord mogen niet op de rug van de gemeentebesturen worden afgeschoven. CD&V eist een formeel engagement van de regering-Verhofstadt om de meerkost te dragen. De facturen liggen zwart op wit voor, er is geen reden om te treuzelen.

De voorbije dagen kregen de gemeentebesturen precies het omgekeerde signaal van wat de regering belooft. Via "omzendbrief PLP 13" van Binnenlandse Zaken worden de gemeentebesturen verplicht de wedden van december 2001 van de 7500 leden van de federale politie in mindering te brengen van hun dotatie. Dit staat haaks op de tussenkomst die door de regering wordt beloofd. De Minister van Binnenlandse Zaken moet de omzendbrief dringend bijsturen.

De gemeentebesturen vragen duidelijkheid over de wijze waarop de beloofde federale tussenkomst in de gemeentelijke begroting moet ingeschreven worden. De Vlaamse overheid moet in haar opdracht van toezicht op de begroting een specifieke post toelaten om het bedrag te boeken en het budget in evenwicht te houden.

CD&V heeft de beloften van de federale en Vlaamse overheid goed beluisterd. Onze gemeentelijke mandatarissen zullen deze regeringsbeloften zelf in daden omzetten en het beloofde geld in de begrotingen voor 2002 inschrijven.

Stefaan De Clerck
Voorzitter