MUSIC TRENDS EVENTS MTE

Jongeren doen hun mond open

Amsterdam, maandag 19 november 2001 -

In de afgelopen weken zijn zes gemeenten in Nederland grondig geïnspecteerd door locale JongerenInspectieTeams - JIT's - die door staatssecretaris Vliegenthart en de Nationale Jeugdraad in het leven zijn geroepen. Aan de hand van interviews met beleidsmakers en jongeren is onderzocht in hoeverre jongeren worden betrokken bij het beleid van deze gemeenten. Het betreft de gemeenten: Tytjerksteradiel, Etten-leur, Apeldoorn, Tilburg, Haarlemmermeer en Hoogvliet.

Volgende week (zie bijlage) bijt het JIT van Tytjerksteradiel de kop er af door hun bevindingen persoonlijk te presenteren op het gemeentehuis, aan het voltallige College van burgemeester en wethouders. Naast de jongeren van het JIT zullen ook andere jongeren uit de gemeente, vertegenwoordigers van instellingen en raadsleden aanwezig zijn. De jongeren van het JIT worden bij de presentatie ondersteund door de bekende standup comedian Howard Komproe.

Komproe en de jongeren van het locale inspectieteam arriveren per limousine en plaatsen - als het weer het toestaat - een zeven meter hoge mond voor het gemeentehuis, opdat het gemeentebestuur er niet om heen kan dat er een rapport met bevindingen en verbeterpunten is ingediend.

Nog steeds is het zo dat jongeren, over het algemeen, meer als een 'probleemgroep' worden benaderd dan als serieuze partners bij beleids-ontwikkeling. Over jeugdparticipatie wordt veel geschreven en gesproken, maar tot grote daden komt het nog niet altijd. Beleidsmakers zijn vaak best welwillend, maar ontberen tijd of visie. Jongeren zijn over het algemeen best mondig, maar ontberen vaak het vertrouwen dat er serieus wat met hun mening gedaan wordt.

De JIT's willen in de komende jaren in stad en platteland alle goede pogingen, goede voornemens en bovenal de successen voor het voetlicht krijgen. Met die successen zullen beleidsmakers en jongeren vast en zeker inspiratie op doen. De gemeente met de beste voornemens en leukste successen zal in januari 2002 nationaal worden gelauwerd, tijdens de oprichting van de Nationale Jeugdraad.


-----------------Bijlage-----------------------
Gemeentes & data:
De presentaties vinden plaats in en rondom het gemeentehuis van de desbetreffende gemeente en duren ongeveer één uur. Tytjerksteradiel ma 26 november 2001 16:00-17:00 Etten-leur di 27 november 2001 13:30-14:30
Apeldoorn wo 28 november 2001 16:00-17:00
Tilburg do 6 december 2001 8:45-9:45
Haarlemmermeer do 6 december 2001 14:00-15:00
Hoogvliet do 6 december 2001 19:00-20:00

Presentatie
Howard Komproe is niet alleen bekend als standup comedian van de Comedy Train. Jongeren kennen hem vooral als (mede) presentator van Pinkpop, Lowlands en het TV-programma 'Gaan of staan'.

Stichting Alexander
De JongerenInspectieTeams worden begeleid door Stichting Alexander, een organisatie die jongeren betrekt bij de opzet, uitvoering, rapportage en presentatie van het onderzoek.

---