Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


Italiaanse media melden positieve screening A-urinemonster van Jaap Stam

Volgens de Italiaanse media zijn wederom afbraakproducten aangetroffen in het urinemonster van een Nederlandse topvoetballer die duiden op het gebruik van nandrolon. Nandrolon is een androgeen anabool steroïd en staat als zodanig vermeld op de meest recente dopinglijst (1 september 2001) van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Eveneens meldt de media dat Jaap Stam voorlopig geschorst is door het Italiaanse Olympisch Comité (CONI). Het schorsen van een sporter naar aanleiding van een positief gescreend A-urinemonster is eerder regel dan uitzondering in de mondiale sportwereld.

Het voorlopig schorsen van een sporter naar aanleiding van een positief gescreend A-urinemonster is niet nieuw. De meeste (inter)nationale sportbonden kunnen hun sporters tijdens de duur van het onderzoek (naar de oorzaak van de positieve uitslag van het A-urinemonster) tijdelijk uitsluiten van deelname aan wedstrijden. De sporter heeft recht op een zogenaamde contra-expertise, de analyse van het B-urinemonster. Er dient echter wel een schriftelijk verzoek ingediend te worden bij de (inter)nationale sportbond. Dit verzoek dient binnen een reglementair vastgesteld aantal dagen te zijn ingediend. De analyse van het B-urinemonster bevestigt in de regel de uitslag van de analyse van het A-urinemonster.

Door deze nieuwe berichtgeving laait opnieuw de discussie omtrent het vraagstuk nandrolon op. Het is in ieder geval bekend dat een aantal voedingssupplementen de oorzaak kunnen zijn van het positief testen op nandrolon. Mede door de resultaten van het onderzoek in Keulen kunnen de Nederlandse Olympische sporters hun voedingssupplementen laten testen op de aanwezigheid van dopinggeduide stoffen. Eveneens zal deze zaak ook de discussie weer doen oplaaien over de gestelde grenswaarde alsmede de procedures die gehanteerd worden door de IOC-geaccrediteerde laboratoria.

Meer informatie over nandrolon:

IOC dopinglijst
Nandrolon
Voedingssupplementen en Olympische Winterspelen 2002 Verontreinigde voedingssupplementen
Onderzoek naar nandrolon

.