Het Nederlandse Rode Kruis

19 November 2001

Nederlandse Rode Kruis zendt hulpgoederen naar slachtoffers van noodweer in Algerije

Het Nederlandse Rode Kruis zendt hulpgoederen naar Algerije, dat anderhalve week geleden werd getroffen door stormen en hevige regenval.

Het gaat om medicijnen en medische hulpmiddelen voor 13.000 mensen, 10 flexibele reservoirs voor drinkwater, vele duizenden waterzuiveringstabletten, 12.000 emmers en 2000 keukensets. Een deel van de goederen werd afgelopen zaterdag al naar Algiers verzonden. Morgen worden de resterende goederen verstuurd. Deze week vertrekt ook een hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis naar Algerije om de distributie van de goederen te begeleiden. De goederen, ter waarde van ruim 300.000 gulden, zijn bekostigd door het ministerie van buitenlandse zaken.

Voorzover tot dusver bekend, kostte het noodweer dat uitbrak in Algiers en enkele kustgebieden zeker 700 mensen het leven. Duizenden mensen raakten gewond en 30.000 mensen raakten dakloos. De infrastructuur is zwaar beschadigd door water- en modderstromen. Vooral de hoofdstad Algiers is zwaar getroffen; vele huizen in de arme wijk Bab el Oued werden door het water meegesleurd. Wegen zijn niet meer begaanbaar, elektriciteitskabels en watervoorzieningen werden verwoest. Een volledig beeld van de schade is nog niet beschikbaar door de slechte communicatie met sommige van de getroffen gebieden.

Het Internationale Rode Kruis heeft samen met de Algerijnse zusterorganisatie, de Rode Halve Maan, een hulpprogramma opgezet om 24.000 daklozen de komende drie maanden te helpen. Mede door de extreme kou zijn zij zeer kwetsbaar. De Algerijnse Rode Halve Maan heeft 1000 vrijwilligers ingezet, waaronder 13 medische teams met elk een arts, drie verpleegkundigen en een psycholoog. Vrijwilligers zorgen voor onderdak en delen maaltijden en andere hulpgoederen uit. Voedseldistributie vindt tijdens Ramadan ´s avonds plaats.