BedrijfsautoRAI

13-11-2001

Mijlpaal voor Iveco fabriek in Ulm (D)

Op 19 oktober 2001 werd tijdens een feestelijke bijeenkomst de 100.000ste in Ulm gebouwde Iveco-truck uit het zware EuroStar- en EuroTech-programma overgedragen aan MDL
(Metro-Distributionslogistiek), de met distributie en logistiek belaste tak van het Duitse winkelconcern Metro AG.

Het jubileumvoertuig was een EuroStar-trekker van het type LD 440 E 40 T/P, voorzien van een 294 kW (400 pk) sterke Cursor 10-motor in Euro 3-uitvoering. De vorig jaar geïntroduceerde Cursor 10-motoren beschikken net als hun zusters uit de Cursor 8- en Cursor 13-series over vooruitstrevende technische details. Met de komst van de Cursor-motoren werd bijvoorbeeld voor het eerst op trucks voor het zware wegtransport als standaarduitrusting een turbocompressor met variabele geometrie toegepast. Deze zorgt voor een snelle vermogensopbouw, een grote souplesse en een gunstig verbruik. De elektronisch geregelde Cursor-motoren kenmerken zich verder door een nagenoeg geruisloos werkende decompressie-motorrem die een dermate grote vertraging kan opwekken, dat vaak de toepassing van een aanvullende continu-rem (retarder) overbodig is. Met de komst van de Cursor-motoren zijn tegelijkertijd de eigen gewichten van de voertuigen verlaagd ten gunste van hogere nuttige laadvermogens. De jubileum-EuroStar voor Metro is bovendien uitgerust met de comfortabele, brandstofbesparende EuroTronic-transmissie. Deze geautomatiseerde versnellingsbak met volautomatisch schakelprogramma wordt in de Benelux als standaarduitrusting geleverd.

De firma MDL bevoorraadt vanuit zeven vestigingen de Real-zelfbedieningswarenhuizen en de cash- en carrybedrijven van Metro AG met levensmiddelen, groenten, fruit en diepvriesproducten. Zeventig procent van de leveringen wordt verzorgd door het eigen wagenpark dat uit ca. 220 voertuigen bestaat. Het jubileumvoertuig is de 41e Iveco voor MDL. Het in Düsseldorf gevestigde moederbedrijf Metro AG is met een omzet van 46,9 miljard Euro (2000) het vierde handelsconcern ter wereld.