Wageningen Universiteit

L.S.
Onderstaand persbericht is vandaag (19 november) verschenen.

Vriendelijke groeten,

Kristel Kleinhesselink
Wetenschapsvoorlichter en Huisstijlbureau Wageningen Universiteit en Researchcentrum Stafafdeling Communicatie en Marketing T +31 (0)317 482846
F +31 (0)317 484884
E kristel.kleinhesselink@alg.vl.wau.nl http://www.wageningen-ur.nl

Aanwezig: maandag, dinsdag en woensdag
---
TEKST PERSBERICHT

KOP: Wageningen Universiteit benoemt 6 persoonlijk hoogleraren

Wageningen Universiteit en Researchcentrum heeft zes persoonlijk hoogleraren benoemd op basis van hun voortreffelijke verdiensten op hun vakgebied. Voor het eerst in de geschiedenis is er ook een benoeming van een onderzoeker van een instituut van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, te weten ID-Lelystad. Het persoonlijk hoogleraarschap is een vorm van erkenning van de universitair hoofddocent (UHD) als excellerend docent en onderzoeker. Het komt tegemoet aan een toenemende behoefte aan gekwalificeerde promotoren, vergroot de armslag van de UHD om in de wetenschappelijke wereld te kunnen optreden en verlicht de taken van de leerstoelhouder.

Dr. F. Bongers
Dr. Frans Bongers is benoemd tot persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep Bosecologie en bosbeheer vanwege zijn verdiensten als onderzoeker, organisator en teambouwer. Dr. Frans Bongers is een experimenteel ecoloog, gespecialiseerd in de ecologie van tropische bossen, met een uitgebreid internationaal netwerk en een heldere visie op zijn vakgebied. Zijn vakgebied is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van het bosbeheer in de tropen en de leerstoel is uniek voor Nederland. Dr. Frans Bongers, woonachtig te Nijmegen en geboren in 1956, studeerde Biologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde in 1988 aan de Universiteit Utrecht.

Prof. dr. M. Dicke
Prof. dr. Marcel Dicke is benoemd tot persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep Entomologie vanwege zijn verdiensten op dit vakgebied. Zijn onderzoek aan 'SOS-geuren' van planten heeft wereldwijd navolging gekregen en is nu een belangrijk internationaal onderzoeksthema. Vanaf 1997 was hij bijzonder hoogleraar aan Wageningen Universiteit vanwege de Uyttenboogaart-Eliasen Stichting. Zijn onderzoek is zeer belangrijk voor maatschappelijke thema's: ecologische processen (geurstoffen, biologische bestrijding, lijfwachten) die van belang zijn voor de ecologisering van de landbouw. Prof.dr. Marcel Dicke, woonachtig te Wageningen en geboren in Dordrecht (1957), studeerde Biologie aan de Universiteit Leiden (cum laude) en promoveerde cum laude in 1988 in Wageningen.

mw. Dr. A.M.C. Emons
Dr. Anne Mie Emons is benoemd tot persoonlijk hoogleraar Plantencelbiologie vanwege haar verdiensten als onderzoeker, docent, werkgroepleider en manager. Haar onderzoek integreert celbiologie en fysica, en combineert bestaande expertise met nieuwe ontwikkelingen in de moleculaire celbiologie en de fysische biologie. Haar onderzoek aan de rol van het celskelet in levende cellen tijdens celdeling, celgroei en celwandvorming

draagt bij aan innovatie van het vakgebied. Ze participeert in een internationaal netwerk, maar binnen Nederland is haar expertise uniek. Dr. Anne Mie Emons, woonachtig te Velp en geboren in Milsbeek (1942), studeerde Biologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde daar in 1986.

Dr. M.A.M. Groenen en dr. M.A. Smits Dr. Martien Groenen en dr. Mari Smits zijn benoemd tot persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep Fokkerij & Genetica. Door de benoeming van beide heren, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van hun vakgebied, zal de samenwerking op het vakgebied genomics worden versterkt. Dr. Martien Groenen is benoemd vanwege zijn verdiensten op het gebied van genoomonderzoek aan kip en varken. Dit heeft voor het kippenonderzoek geresulteerd in een internationaal leidinggevende positie binnen dit vakgebied. Bij dr. Mari Smits van ID-Lelystad (onderdeel van Wageningen UR) gaf de combinatie van acquisitie van gelden en het publiceren in toptijdschriften, zoals Nature, de doorslag. Dr. Martien Groenen, woonachtig te Zetten en geboren in Venray (1958), studeerde Scheikunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde 1987 aan Universiteit Leiden. Dr. Mari Smits, woonachtig te Harderwijk en geboren in Waspik (1951), studeerde Biologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde daar in 1982.

Dr.ir. A.J.M. Stams
Dr.ir. Fons Stams is benoemd tot persoonlijk hoogleraar bij de leerstoelgroep Microbiologie vanwege zijn inzet op het vakgebied van de fysiologie van anaerobe micro-organismen in relatie tot milieuproblematiek en duurzame ontwikkeling. In zijn hele onderzoek speelt de microbiele vorming en oxidatie van waterstof een centrale rol. Zijn onderzoek levert vernieuwende wetenschappelijke resultaten, die ook hun weg vinden in maatschappelijke toepassingen. Dr.ir. Fons Stams, woonachtig te Wageningen en geboren in Kerkrade (1953), studeerde Moleculaire Wetenschappen aan de (toenmalige) Landbouwuniversiteit en promoveerde in 1985 aan de Rijksuniversiteit Groningen.